Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 17:20
172 citiri
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an FOTO Pixabay

România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un proiect care vizează eficienţa energetică.

Studiul a fost realizat de Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi în Energie (ACUE) şi a fost finanţat din fonduri norvegiene.

Acelaşi studiu arată că, în ceea ce priveşte locuinţele, consumul de energie poate fi redus cu 35% "prin schimbări de comportament şi măsuri de eficientizare".

Proiectul "Eficienţă Energetică în case inteligente, clădiri inteligente şi reţele inteligente", derulat în ultimele 14 luni de Federaţia ACUE în parteneriat cu Asociaţia pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice (AECCSC), a acţionat pe trei piloni furnizând, prin intermediul unor experţi, soluţii de creştere a eficienţei energetice în locuinţe şi în clădirile publice, dar şi informaţii legate de necesitatea dezvoltării reţelelor de distribuţie a energiei pentru a fi capabile să integreze eficient energia din surse regenerabile, în folosul comunităţilor.

Bilanţul acestui proiect, ale cărui concluzii au fost date publicităţii joi, 18 aprilie, arată că România are 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/mp faţă de o medie recomandată la nivel european de 140kWh/mp.

"Un calcul sumar arată că dacă am atinge consumul recomandat pe metrul pătrat, am obţine o economie de peste 6 miliarde de lei anual. Cu aceşti bani am putea construi 10 şcoli de dimensiuni medii-mari sau 2 spitale regionale", afirmă realizatorii proiectului.

...citeste mai departe despre "Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani" pe Ziare.com

Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
Firma energetică de stat Électricité de France (EDF), care este cel mai mare operator de active nucleare din lume, precum şi firma japoneză ITOCHU sunt interesate de proiectul hidrocentralei...
Un gigant al petrolului schimbă macazul și accelerează investițiile în țiței. Greenpeace: „Pune profitul înainte de orice altceva”
Un gigant al petrolului schimbă macazul și accelerează investițiile în țiței. Greenpeace: „Pune profitul înainte de orice altceva”
Colosul britanic BP plc și-a abandonat planurile de a-și reduce producția de petrol și gaze până în 2030, conform unor surse. Directorul companiei încearcă să recâștige încrederea...
#eficienta energetica, #Romania, #cladiri, #energie, #consum , #Stiri Guvern

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.5290 RON

-0.0135
  1. Avertismentul economiștilor pentru români: „Va fi jale în 2025". Câți bani primesc unii angajați ca să-și dea acum demisia
  2. Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
  3. Românii pot cumpăra titluri Tezaur începând de luni. Dobânzile, aceleași ca în septembrie
  4. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  5. Criza din fabricile României. Capcana economică din care industria nu a reușit să scape în 2024
  6. Munca de acasă, pe cale de dispariție. Domeniile în care se mai lucrează de acasă
  7. Vestea ce l-ar îngropa pe Putin. Motivul pentru care Rusia nu mai poate susține războiul
  8. Măsura dură ce ar putea afecta toți românii, din 2025: „Am avertizat, deja"
  9. Dimensiunea dezastrului! România are deficit de cont curent mai mare decât Franța, la un PIB de zece ori mai mic!
  10. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”