Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sindicatele sustin extinderea invatmantului obligatoriu, cu o conditie: Sa creasca finantarea sistemului de educatie

Sindicatele sustin extinderea invatmantului obligatoriu, cu o conditie: Sa creasca finantarea sistemului de educatie


Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) sustine extinderea treptata la 15 clase a invatamantului obligatoriu, insa, pentru a putea fi realizat acest lucru, trebuie rezolvate o serie de probleme serioase cu care se confrunta sistemul, potrivit unui comunicat al sindicatelor, remis, marti, AGERPRES.

In primul rand, trebuie gasite solutii pentru o problema care treneaza multi ani: deficitul locurilor la gradinita. Numai in Bucuresti exista un deficit de 7.000 de locuri iar numarul cadrelor didactice din invatamantul prescolar este insuficient si sunt multe situatii in care educatoarele sunt nevoite sa lucreze cu grupe de prescolari supradimensionate.

Totodata, trebuie spus ca integrarea copiilor in sistemul de educatie nu poate fi facuta daca nu le este pusa acestora la dispozitie dotarile necesare, precum si cadre didactice bine pregatite.

"Este foarte bine ca a fost luata aceasta decizie de extindere a invatamantului obligatoriu. Dar trebuie sa intelegem, macar acum, de ce este importanta cresterea finantarii sistemului de educatie din Romania. Nu e suficient ca aduci niste copii in gradinite, scoli sau licee, pe care ii asezi in banci si ii tii ocupati", a afirmat Simion Hancescu, presedintele FSLI, citat in comunicat.

Potrivit acestuia, educatia trebuie sa dezvolte, iar acest lucru inseamna locuri suficiente, pentru un acces egal al tuturor copiilor in gradinite si scoli, unitati de invatamant dotate cu materiale didactice care sa ofere o noua perspectiva a stilului de predare si de invatare - unul modern, nu unul tern care oboseste elevii, precum si readaptarea programelor scolare la cerintele de pe piata muncii, pentru a avea tineri absolventi cu sanse reale de angajare si functionali din punct de vedere profesional.

"Si, da, trebuie spus, pentru toate acestea avem nevoie de strategi buni in educatie si de bani pentru investitii. Altfel, nu facem decat sa ingramadim niste copii sau tineri in sali de clase", a adaugat Hancescu.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni o lege pentru modificarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, care prevede ca invatamantul general obligatoriu este extins treptat la 15 clase, pana in anul 2030.

Actul normativ prevede ca grupa mare din invatamantul prescolar, invatamantul primar, gimnazial si invatamantul liceal devin obligatorii pana in 2020.

"Invatamantul general obligatoriu cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii doi ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul secundar superior si grupa mare din invatamantul prescolar devin obligatorii pana cel mai tarziu in anul 2020, grupa mijlocie pana cel mai tarziu in anul 2023, iar grupa mica pana in anul 2030. Frecventarea invatamantului obligatoriu poate inceta la forma cu frecventa la 18 ani", se stipuleaza in actul normativ.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 986 ori