Romania, primul loc in UE din punct de vedere al nivelului mentinerii educatiei ridicate

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 11:58
1647 citiri
Romania, primul loc in UE din punct de vedere al nivelului mentinerii educatiei ridicate

Nu mai putin de 82% dintre romanii care au avut parinti cu un nivel inalt de educatie au reusit sa mentina acest standard ridicat in propria lor educatie, Romania situandu-se pe primul loc in UE din acest punct de vedere, urmata de Irlanda si Luxemburg (ambele 79%) si Cipru (78%), releva un studiu al Eurostat dat publicitatii miercuri.

Romania se situa, in 2011, pe ultimele locuri in UE in ceea ce priveste accederea respondentilor care au avut parinti cu o educatie precara la un nivel inalt de educatie. Doar 9% dintre romanii care au avut parinti cu un nivel de educatie scazut au reusit sa faca studii universitare, 67% au facut studii medii, iar 23% au avut si ei o educatie precara.

Din punctul de vedere al gradului de absolvire a unei institutii de invatamant superior in randul romanilor cu parinti putin educati, situatia este mai grava decat in Romania doar in Ungaria si Bulgaria (8%), si respectiv Slovacia, Polonia, Croatia si Cehia (7%), in conditiile in care media UE este de 18%. La polul opus, cele mai semnificative proportii ale respondentilor cu parinti cu educatie precara care au absolvit studii superioare se inregistreaza in Marea Britanie (32%) si Finlanda (33%).

De asemenea, in aceeasi categorie de respondenti cele mai ridicate procente de absolventi de studii medii s-au inregistrat in Cehia (83%), Slovacia (78%) si Polonia (75%), in timp ce nivelul de educatie scazut s-a pastrat in proportiile cele mai mari in Malta (73%), Portugalia (68%), Luxemburg (52%), Italia si Spania (ambele 50%).

In ceea ce priveste romanii care au avut parinti cu studii medii, doar 2% au declarat in 2011 ca au un nivel de educatie mai scazut, cel mai mic din UE cu exceptia Cehiei (1%), 54% au mentinut nivelul de instruire, in timp ce 44% au absolvit studii superioare, locul opt in UE din punct de vedere al trecerii la un nivel mai bun de educatie.

Nivelul de pregatire in cadrul respondentii cu parinti cu studii medii s-a pastrat cel mai mult in Cehia si Slovacia (72%), Croatia (71%) si Austria (70%). Tarile in care s-a inregistrat cea mai accentuata crestere a nivelului de pregatire in a doua generatie sunt Franta (56%), Cipru (53%), Irlanda si Spania (52%) si Grecia (51%).

Romania sta mult mai bine la mentinerea nivelului ridicat de educatie in randul celor care au parinti cu studii superioare, nu mai putin de 82% reusind sa mentina acelasi nivel, in timp ce 18% au absolvit studii medii. Romania este pe primul loc in UE din acest punct de vedere, urmata de Irlanda si Luxemburg (79%), Cipru (78%) si Belgia (76%). La polul opus, procentajul cel mai scazut de mentinere a gradului ridicat de educatie al parintilor s-a inregistrat in Germania si Malta (50%), Croatia (52%) si Cehia (55%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#educatie romania, #standarde educatie, #educatie precara , #Stiri Educatie