Romania, 6 medalii de aur la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica

Luni, 11 August 2014, ora 08:56
1588 citiri
Romania, 6 medalii de aur la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica

Romania a castigat sase medalii de aur si patru de argint la cea de a VIII-a editie a Olimpiadei Internationale de Astronomie si Astrofizica (OIAA) care s-a inchis oficial duminica la Suceava.

Tara noastra a fost reprezentata la aceasta prestigioasa competitie internationala de doua echipaje, formata din zece concurenti, toti obtinand medalii de aur sau argint.

Denis Turcu, absolvent al Liceului International de Informatica (LII) Bucuresti, medaliat cu aur la OIAA 2013 si argint la Olimpiada Internationala de Fizica 2014, admis la Harvard University, a obtinut cel mai mare punctaj al OIAA si medalia de aur.

Tot aur si-au adjudecat, in ordinea punctajelor, si Tudor Costel Cretu, elev al LII Bucuresti, argint la OIF 2014; Iustina Craciun, absolvent LII Bucuresti, aur la OIAA 2013, admis la Princeton University; Paul Andrei Draghis, elev al Colegiului National 'Vasile Lucaciu' din Baia Mare, argint la OIAA 2013 si aur la Olimpiada Internationala de Astronomie (OIA) 2013; Andrei Cuceu, absolvent al LII Bucuresti, argint la OIAA 2013, admis la University College London, si Andrei Raduc, elev al LII Bucuresti, argint la Olimpiada Pluridisciplinara Tuymaada 2013, argint la OIA 2013.

Romanii care au luat medalii de argint la OIAA sunt Dan Stefan Eniceicu, elev al LII Bucuresti si aur la OIF 2014; Tudor Suciu, elev al CN 'Vasile Lucaciu' din Baia Mare, aur la OIA 2013; Catalina Miritescu, absolvent al LII Bucuresti, bronz la OIAA 2013, admisa la Caltech University si Augustin Ionescu, absolvent al CN 'Nicolae Titulescu' din Pucioasa - Dambovita, admis la Facultatea de Fizica Bucuresti.

La OIAA 2014 au participat peste 300 de concurenti din 37 de tari de pe cinci continente, iar 500 de persoane au ajutat la buna desfasurare a evenimentului.

OIAA s-a desfasurat in premiera in Romania.

Pentru buna desfasurare a acestei olimpiade, Ministerul Educatiei Nationale a alocat 200.000 de euro si au fost cumparate 35 de telescoape noi, multe dintre acestea urmand sa ramana in dotarea Planetariului din Suceava, considerat cel mai mare din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#medalii Romania olimpiada Astronomie, #Olimpiada Internationala Astrofizica, #medalii aur Romania OIAA , #Stiri Educatie