Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Replica la Brexit: Oxford si alte universitati de renume din UK si-ar putea infiinta sateliti in Franta

Replica la Brexit: Oxford si alte universitati de renume din UK si-ar putea infiinta sateliti in Franta

Universitatea Oxford ar putea pune capat unei traditii de 700 de ani, infiintand primul sau campus in strainatate, in replica la Brexit. Oficiali francezi au facut oferte similare si altor universitati britanice de renume.

Oficiali francezi s-au intalnit, saptamana trecuta, cu membri ai conducerii Oxford si au discutat o serie de propuneri noi care ar putea garanta finantarea viitoare din partea UE pentru o baza "satelit" la Paris, relateaza The Telegraph.

Mai exact, oficialii francezi au explicat ca orice campus deschis in Hexagon ar putea avea statut legal francez si primi fonduri UE.

Un purtator de cuvant al Oxford University a declarat ca nu a fost luata inca nicio decizie. "Oxford a fost o universitate internationala pe tot parcursul istoriei sale si este hotarata sa ramana deschisa lumii, indiferent de cum va arata peisajul politic in viitor", a adaugat el.

Si alte universitati, inclusiv Warwick, au fost abordate de asemenea cu ideea de a construi campusuri noi la Paris, incepand din 2018.

Fostul director general al Ministerului francez al Educatiei, Jean-Michel Blanquer, a confirmat ca sunt in curs eforturi pentru a atrage cele mai bune universitati din Marea Britanie pe celalalt mal al Canalului Manecii.

Blanquer, care este decan al Scolii Superioare de Stiinte Economice si Comerciale (Ecole Superieure des Sciences Economiques et Commerciales, ESSEC), a declarat ca planurile pentru un nou campus international sunt deja in curs la Universite Paris Sienne - o asociatie de 10 universitati din capitala Frantei.

Blanquer si-a exprimat speranta de a atrage "universitati de cel mai mare calibru", pentru a "pastra relatiile construite cu partenerii lor din Europa".

"De aceea, am ales sa actionam foarte concret, pentru a le oferi posibilitatea de a-si continua evolutia alaturi de noi", a adaugat el.

"Ideea este simbolica, sa spunem, dupa Brexit: Vrem sa construim poduri, iar viata academica nu este complet dependenta de problemele politice", a afirmat decanul francez.

"Vrem sa le spunem universitatilor britanice: Pentru voi poate fi un joc in care toata lumea castiga. Sa avem institutii de mare calitate din Marea Britanie care lucreaza pe teritoriul nostru, interactionand in termeni de cercetare si colaborare", a adaugat acesta.

Si alti lideri din domeniul universitar francez analizeaza in prezent planurile si cu Guvernul francez.

Mai mult, el se afla in primele etape ale unei consultari cu Executivul UE. "Bineinteles ca ...citeste mai departe despre "Replica la Brexit: Oxford si alte universitati de renume din UK si-ar putea infiinta sateliti in Franta" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1171 ori
Citeste mai multe despreFranta negocieri Oxford Brexit