Ne pleacă tinerii care fac performanță pentru România. Procentul uimitor al absolvenților de liceu care aleg calea străinătății

Luni, 01 August 2022, ora 22:06
564 citiri
Ne pleacă tinerii care fac performanță pentru România. Procentul uimitor al absolvenților de liceu care aleg calea străinătății
80% dintre olimpicii internaționali ai României pleacă în străinătate FOTO: Facebook

Elevii din România au obținut, anul acesta, unele dintre cele mai bune rezultate din istorie la olimpiadele internaționale.

Locul 2 în lume la fizică, locul al 3-lea la lingvistică și la geografie și primul loc din Europa la matematică și la informatică.

Cu toate acestea, tinerii nu mai au încredere în sistemul de învățământ din țară. Vor să facă facultatea în străinătate și prea puțini au planuri să revină în țară.

Așa se face că România este cunoscută pe plan internaţional pentru ”exportul de inteligenţă”, mai ales în medicină şi informatică. Și nu numai.

Mihai Bratu a obţinut primul loc pentru al doilea an consecutiv şi a devenit astfel cel mai bun participant al României din toate timpurile la Olimpiada Internaţională de Lingvistică.

Mihai Bratu pleacă la studii în Olanda

Mihai Bratu a explicat pentru Ziare.com de ce se gândește să plece la studii în străinătate.

"Aș vrea să plec la studii în străinătate, la Olanda m-am gândit. Mă gândesc la viitorul meu și cred că acolo mi-ar fi bine. Părinții mă susțin. Întotdeauna m-au încurajat.

Încă nu știu să vă spun dacă după facultate mă voi întoarce în România sau nu. Este prea devreme. Voi vedea atunci", a spus Mihai Bratu.

Peste 4.000 de absolvenți pleacă în străinătate

România are 49 de universități de stat. Doar patru, însă se regăsesc în rankingul global QS. Vestea proastă e că pe mulți din cei care trec bac-ul îi pierdem. Anual, peste 4.000 de tineri pleacă la studii peste hotare, potrivit UNESCO.

Tinerii aleg Marea Britanie, Olanda, Franța, Italia și Spania. Cristian Rusu, care tocmai a terminat clasa a XI-a la Colegiul Economic Virgil Madgearu din Capitală, a explicat de ce va pleca și el la studii în străinătate.

„Eu vreau sa studiez în Olanda dreptul internațional. După, eu pot să-mi aleg alte cinci ramuri. Un alt motiv este schimbul cultural. O să vină elevi din toate țările, o să-ți deschizi puțin mintea.

Un alt factor care influențează foarte mult plecarea în străinătate sunt profesorii. Curriculum, nu neapărat profesorii. Dacă noi primim 20 de pagini într-o vacanță să scriem, îți dai seama când îl auzi pe un prieten de-al tău este în Olanda și de-abia dacă primește ceva ca teme, e ceva diferit la facultate, îți da seama că ești mai rezervat să studiezi în România”, a spus Cristian Rusu. ...citeste mai departe despre "Ne pleacă tinerii care fac performanță pentru România. Procentul uimitor al absolvenților de liceu care aleg calea străinătății" pe Ziare.com

#olimpici, #strainatate, #facultate, #viitor , #Stiri Educatie