Ministrul Educatiei: Copiii se plictisesc la scoala. Admiterea la ASE e mai slaba ca Bac-ul

Duminica, 05 Martie 2017, ora 10:50
1677 citiri
Ministrul Educatiei: Copiii se plictisesc la scoala. Admiterea la ASE e mai slaba ca Bac-ul
Foto: Facebook/Pavel Nastase

Vrem o schimbare simultana pentru tot invatamantul preuniversitar, programe si manuale simplificate, profesori pregatiti, pentru ca plecam de la un mare adevar: copiii se plictisesc la scoala, spune ministrul Educatiei, Pavel Nastase.

Intr-un interviu acordat News.ro, oficialul sustine ca pentru liceu nu este nevoie de admitere, deoarece invatamantul este obligatoriu, iar elevii admisi cu medii sub 5 ar putea fi evaluati, le-ar putea fi descoperite aptitudinile si apoi ar putea fi indrumati spre invatamantul dual, ucenicie la locul de munca.

Nici la facultate admiterea nu mai este o solutie viabila decat pentru anumite domenii, calitatea invatamantului superior fiind data de cel preuniversitar, potrivit ministrului.

"Rezultatele din invatamantul superior sunt dependente de rezultatele din preuniversitar. Vreau sa va spun ca atunci cand am ajuns rector, in 2012, la ASE, la cererea profesorilor, dar si a studentilor, am reintrodus concursul pentru ca toti spuneau ca a scazut calitatea.

Am dat examen de admitere, dar inainte am asigurat pregatire cu elevii care urmau sa vina la ASE, din resurse proprii. Am avut peste 1.000 de elevi care veneau la pregatire, din Bucuresti si zonele limitrofe. Ii pregateam la matematica, economie si geografie si chiar limbi moderne. S-au cheltuit niste bani, dar rezultatul nu a fost cel pe care l-am scontat. De ce? Examenul nostru de bacalaureat este unul serios acum. Eu a trebuit sa repet un examen de admitere la ASE care era mai slab decat examenul de bacalaureat.

Nu puteam sa le cer la admitere decat tot matematica pe care au dat-o la bacalaureat, tot economia pe care o faceau cei din liceele economice, tot geografia pe care au dat-o la bacalaureat. Am avut mari probleme si am schimbat decizia si am revenit la eseu. Pentru ca promovabilitatea la bacalaureat este putin peste 60 la suta. Atunci mai are sens sa organizam concurs? Nu mai aveam nici candidati, i-a speriat concursul, atata timp cat in jur toti nu dau examen, nu este o masura", sustine ministrul.

Prioritatea ar fi ca toata lumea sa sustina schimbarile din invatamantul preuniversitar, respectiv ca, intr-un an, sa fie reduse si modernizate programele si manualele scolare si totodata pregatiti profesorii sa poata preda dupa noile programe, precizeaza Pavel Nastase.

"Nu putem sa ne plangem toata ziua ca nu avem educatie de calitate si sa nu putem sa facem ceva. Cred ca este la-ndemana noastra. O prima masura pe care o voi lua este revizuirea in tot ...citeste mai departe despre "Ministrul Educatiei: Copiii se plictisesc la scoala. Admiterea la ASE e mai slaba ca Bac-ul" pe Ziare.com

#interviu ministrul Educatiei Pavel Nastase , #Stiri Educatie