Greva din învățământ: Ministrul Educației a anunțat care sunt soluțiile pentru cel mai sumbru scenariu. "Vom prelungi şi noi anul şcolar"

Luni, 29 Mai 2023, ora 13:41
63 citiri
Greva din învățământ: Ministrul Educației a anunțat care sunt soluțiile pentru cel mai sumbru scenariu. "Vom prelungi şi noi anul şcolar"
Ministrul Educației Ligia Deca FOTO Facebook / Ligia Deca

Greva profesorilor a intrat în a doua săptămână luni, 29 mai, iar cea mai mare presiune este pe elevii şi părinţii care așteaptă examenele naţionale, fiind în pericol să fie amânate dacă blocajul din negocierile cu Guvernul se păstrează.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca s-a referit la soluțiile avute în vedere pentru fiecare situație critică, în parte.

Astfel, potrivit ministrului, perioada de înscrieri la bacalaureat ar putea fi prelungită.

"Încrierile la examenul de Bacalaureat încep de astăzi, însă vorbim despre o perioadă de înscriere: 29 mai - 7 iunie. Există timpul necesar pentru a se realiza aceste înscrieri, dar dacă va fi nevoie, o vom prelungi, însă deocamdată avem unităţi de învăţământ unde se poate realiza această înscriere, acolo unde se poate asigura resursa umană în acest sens. Pentru celelalte unităţi de învăţământ, sperăm că protestul se va finaliza cât mai repede şi vom rămâne în perioada anunţată care se încheie pe 7 iunie", a declarat Ligia Deca pentru Observatornews.ro.

Se încheie mediile?

Lia Deca a dat asigurări că Ministerul Educaţiei va lua toate măsurile astfel încât situaţia şcolară a tuturor elevilor să fie încheiată.

"Mediile trebuie încheiate, conform calendarului şcolar, până la finalul acestei săptămâni. Dacă situaţia o va impune, putem modifica structura anului şcolar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în aşa fel încât să dăm timpul necesar pentru închiderea mediilor cât şi pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat. Ministerul Educaţiei va lua toate măsurile astfel încât situaţia şcolară a tuturor elevilor să fie încheiată şi să se asigure participarea la examenele naţionale. Nu vom lăsa niciun elev fără situaţie neîncheiată şi fără posibilitatea de a da examenele care îi sunt necesare pentru a merge mai departe."

Soluții pentru elevii care dau admitere a universităţi din străinătate

Ligia Deca s-a referit și la elevii care dau admitere la universităţi din străinătate și riscă să piardă un an.

"Vom face toate eforturile pentru a putea să garantăm accesul la examenele naţionale. Vom lua legătura cu omologii din străinătate pentru a le explica situaţia. Eu cred că lucrurile se vor rezolva în aşa fel încât să putem încheia anul cu bine."

Cel mai sumbru scenariu

Ligia Deca a fost întrebată ce mesaj are pentru protestatar ...citeste mai departe despre "Greva din învățământ: Ministrul Educației a anunțat care sunt soluțiile pentru cel mai sumbru scenariu. "Vom prelungi şi noi anul şcolar"" pe Ziare.com

#ministrul Educatiei, #solutii, #greva profesori, #incheiere medii, #inscrieri bacalaureat , #Stiri Educatie