Educatia in 2015. Ce-ti doresti pentru copilul tau?

Miercuri, 31 Decembrie 2014, ora 00:00
3407 citiri
Educatia in 2015. Ce-ti doresti pentru copilul tau?
Foto: Despina Hoinaru (Arhiva personala)

Oare cat de mult constientizam importanta educatiei prescolare? Sigur, daca ne luam dupa celebra vorba "cei 7 ani de acasa", realizam ca totul incepe din perioada aceea, atunci cand construim fundatia viitorului adult sau structura de rezistenta a unui caracter mai mult sau mai putin solid.

In primii ani de viata, copilul asimileaza cunostintele rapid, in mod natural, de aceea metodogia intuitiva, folosita de parinti, este completata cu succes de educatorii instruiti in acest sens.

Stiati, de exemplu, ca exista numeroase studii care au dovedit ca varsta ideala pentru inceperea studiului unei limbi straine este de 2 ani? Invatarea timpurie a unei limbi straine dezvolta intelectul copilului, ii antreneaza memoria, ii largeste aria de cunostinte prin familiarizarea cu o alta cultura.

Insa acest lucru este valabil pentru asimilarea oricaror notiuni. Cu o singura conditie: accentul metodologic poate ar trebui pus pe abilitatile de exprimare, dialog, deci pe dezvoltarea capacitatii copilului de a exprima prin cuvinte ceea ce vede si ceea ce isi imagineaza.

Mai mult, exista o nevoie acuta de personal calificat pentru predarea in limbi straine in invatamantul prescolar, iar in acest caz vorbesc despre educatori care sa predea exclusiv/integral in limba germana, de exemplu.

Lucrul pe care trebuie cu totii sa il intelegem este importanta unui permanent parteneriat dintre parinti si educatori. Feedback-ul permanent vine in beneficiul tuturor partilor, iar responsabilizarea, in mod ideal, se manifesta in ambele directii.

Este important sa iti mentii partenerii informati in permanenta, sa nu presupui ca toti vad sau stiu ceea ce faci, sa nu presupui ca esti perceput intr-un anume fel, ci sa afli concret cum ajunge informatia la celalalt, cum se vad lucrurile din punctul de vedere al parintilor si chiar al copiilor.

Este foarte interesanta perspectiva educatorului si cum privim noi, cei insarcinati cu educarea prescolarilor. De exemplu, am dedus de-a lungul experientei ca asteptarile fiecarui parinte sunt diferite.

Ai anumite asteptari cand copilul are 2 ani si nici nu banuiesti ce-ti vei dori cand va avea 6, mai ales daca e vorba de primul copil. Ceea ce toti parintii isi doresc insa, este un mediu in care copilul sa fie in siguranta, sa fie iubit si ingrijit, in acelasi timp, sa fie expus unor provocari si sustinut in a le face fata.

Scopul nostru este de a raspunde asteptarilor prezentului pregatind, in acelasi timp, parintele pentru ceea ce stim ca va urma si de a construi o relatie de incredere reala intre cele 3 parti implicate, pe doua directii: educator - copil, educator - parinte.

Rolul permanent al furnizorilor de educatie este, in primul rand sa vina in ajutorul parintelui. Pe termen lung, vor avea de castigat acei furnizori de educatie care se vor desprinde de gandirea orientata catre marketing si se vor pozitiona ca partener al parintelui in identificarea drumului ideal de urmat pentru copil.

Important este ca parintele sa-si aleaga un partener onest si, impreuna, sa identifice potentialul real al copilului si maniera ideala de a-i provoca inteligenta.

Sa aveti un An Nou plin de impliniri!

Despina Hoinaru, Managing Partner Gradinita Die Biene Maja

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#educatia 2015, #prescolari educatie sfaturi, #Despina Hoinaru Gradinita Die Biene , #Stiri Educatie