Intermediarii in asigurari, obligati sa detina certificat de calificare profesionala

Miercuri, 31 August 2011, ora 15:18
3762 citiri
Intermediarii in asigurari, obligati sa detina certificat de calificare profesionala

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) reaminteste ca, incepand cu 1 septembrie 2011, persoanele care doresc sa lucreze in distributia produselor de asigurare au obligatia sa prezinte un certificat de calificare profesionala in domeniul asigurarilor, a anuntat miercuri arbitrul asigurarilor, potrivit Newsin.

Conform normelor emise de CSA referitoare la pregatirea profesionala, certificatul reprezinta o conditie pentru incheierea, pentru prima data, a unui contract de munca, de mandat sau intermediere in domeniul asigurarilor.

In plus, atat noii veniti in domeniul distributiei produselor de asigurare dupa data de 1 septembrie, cat si cei care desfasoara deja asemenea activitate au obligatia ca, la perioade sucesive de maximum trei ani (respectiv de doi ani in cazul conducatorilor intermediarilor), sa faca dovada ca au urmat un program de pregatire profesionala continua, aprobat de catre CSA.

Aceste perioade se calculeaza de la data de 1 octombrie 2010. "Piata asigurarilor are un mare potential de dezvoltare si cu siguranta va crea multe oportunitati pentru forta de munca in urmatorii ani.

Rolul nostru este sa ne asiguram ca cei care lucreaza in aceasta piata au si competente profesionale suficiente, astfel incat clientii lor sa inteleaga exact ce cumpara", a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.

Certificatul de calificare profesionala/pregatire profesionala continua se poate obtine in urma sustinerii unui examen organizat de catre Institutul de Management in Asigurari (IMA), dupa frecventarea unor cursuri de profil la oricare dintre furnizorii de programe educationale autorizati.

IMA este institutia de educatie profesionala infiintata de CSA in vederea implementarii programelor de pregatire profesionala (calificare si pregatire profesionala continua) intr-un mod unitar.

Examenele sunt organizate de IMA atat la sediul sau din Bucuresti, cat si in oricare dintre cele cinci centre regionale de care dispune (Iasi, Constanta, Cluj, Targu Mures si Timisoara) fiind astfel acoperit intregul teritoriu al tarii. Procedura de inscriere la examen, precum si calendarul sesiunilor de examinari sunt detaliate pe site-ul institutului.

Prima sesiune de examinari a fost programata pentru perioada august-octombrie 2011. In ceea ce priveste cursurile de profil, IMA a autorizat pana in prezent 33 furnizori de programe educationale in domeniul asigurarilor, 224 de lectori pentru programele de pregatire in domeniul asigurarilor si patru platforme de pregatire in sistem e-learning.

De asemenea, lista furnizorilor autorizati este disponibila pe site-ul institutului. 

#asigurari, #interemediar, #certificat calificare profesionala , #Pregatire profesionala