Vrei o diploma MBA in strainatate? Vezi care sunt riscurile

Joi, 02 Februarie 2012, ora 18:36
4194 citiri
Vrei o diploma MBA in strainatate? Vezi care sunt riscurile

Diploma MBA la Milano sau Barcelona a devenit o investitie nesigura pentru europeni, dupa rapoartele care indica o rata a somajului la nivel record si, implicit, tot mai putine sanse de a-ti gasi un loc de munca dupa absolvire.

Numarul de inscrieri au scazut puternic in doua treimi din scolile de business ale Europei, in 2011, dupa ani de zile de succes si rezultate notabile. La unele scoli, numarul de studenti care au aplicat a scazut cu 10% inca de dinaintea deciziilor luate in zona euro de a implementa masuri de austeritate in tarile cu probleme.

Desi situatia lor economica este mai buna, scolile din Elvetia si Marea Britanie au avut si ele de suferit din cauza preturilor mari pe care le practica, potivit studiului efectuat de Graduate Management Admission Council, consiliul care realizeaza examenele de admitere la scolile de business din Europa, citat de The Wall Street Journal.

Spania si Italia, tot mai ocolite

Pentru studentii europeni care isi permit sa urmeze o scoala de business, scolile in alte tari erau vazute drept "o usa deschisa" catre o tara in care ar putea gasi mai multe locuri de munca dupa absolvire.

Rata somajului de 22,9% din Spania, insa, i-a facut pe unii studenti sa ocoleasca prestigioasa IESE Business School Navara din Barcelona. Numarul inscrierilor a scazut aici cu 5% pana acum. Reprezentantii institutiei spun, insa, ca aceasta scadere este calculata dupa cativa ani cu un numar record de inscrieri.

La IESE, unde aproximativ o treime din studenti raman in Spania dupa absolvire, aspirantii au inceput sa isi faca griji cu privire la perspectivele obtinerii unui loc de munca, ingrijorari pe care si le-au exprimat chiar in cadrul interviurilor si sesiunilor informative, sustine Itziar de Ros, director de admitere MBA la IESE.

Scoala din Milano, SDA Bocconi School of Management, face eforturi pentru a mai atenua din constrangerile financiare care ii impiedica pe unii aspiranti sa aplice acolo. Pe langa ofertele pentru studenti din alte regiuni ale lumii, scoala din Milano ofera acum doua tipuri de burse de merit, cu reduceri de 50% si 70% din costuri pentru studentii din Europa Occidentala.

Nici scolile din SUA nu au scapat de aceste schimbari in cererea pentru educatia de business. Aici numarul de inscrieri a scazut cu 5,7% fata de ultima sesiune. Raportat la media de 10,5% din Europa, insa, scaderea nu pare atat de mare, potrivit raportului intocmit de Graduate Management Admission Council.

Tarile instarite au si ele de suferit

IMD Business School din Lausanne, Elvetia, spera sa ii convinga pe aspirantii la o diploma de MBA ca, desi costurile totale se ridica la 84.556 de euro, diploma oferita de ei este o investitie care merita facuta. Acest lucru a devenit tot mai greu de realizat, in contextul in care valoarea euro a scazut drastic in raport cu francul elvetian.

20% din cursantii la MBA-ul IMD vin din Europa Occidentala, iar inscrierile din acea regiune au scazut cu 10% pentru clasa care incepe cursurile in luna februarie.

Pentru a pastra interesul candidatilor, IMD a venit in ajutorul lor: a oferit amanari pentru plata taxelor cu doua luni si i-a incurajat pe studenti sa ia credite pentru plata cursurilor.

Studentii prefera scolile non-europene

Campusul din Singapore al institutiei franceze Grenoble Graduate School of Business s-a confuntat cu flux puternic de studenti europeni in ultimii doi ani, sustine Judith Bouvard, decan si director al scolii. Procentul europenilor in aceasta scoala a ajuns la 35%, raportat la situatia de la infiintarea scolii in 2009, cand doar 11% din cursanti erau europeni.

#diploma MBA, #scoli business Europa, #taxe scoli Business, #MBA strainatate , #Cursuri management