Cele mai bune scoli de business din tara suporta lectiile crizei. Profitul si cifra de afaceri, in scadere

Luni, 29 Iulie 2013, ora 18:05
3743 citiri
Cele mai bune scoli de business din tara suporta lectiile crizei. Profitul si cifra de afaceri, in scadere

Desi predau despre profit, majorarea cifrei de afaceri sau amortizarea pierderilor financiare, cele mai mari firme care ofera cursuri de business pe piata locala au resimtit efectul crizei pe piata muncii si au inregistrat ajustari ale profitului net si ale cifrei de afaceri.

Dincolo de pierderile suferite, cele mai bune scoli de business din tara raman un reper pentru managerii care vor sa evolueze in cariera si aspira la un salariu mai bun.

Ascendis, cea mai mare companie de training si consultanta in domeniul dezvoltarii organizationale din Romania, care are printre clienti Orange Romania, BRD Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Continental Automotive sau Banca Transilvania, a avut o scadere a profitului net, de la 3.030.204 lei (690.000 de euro), cat avea in 2011, pana la 2.510.504 lei (572.000 euro) anul trecut. De asemenea, si cifra de afaceri a scazut, din 2011, de la 14.155.755 lei, (3.225.000 euro) pana la 13.650.241 lei (3.110.000 euro), anul trecut.

Ajustari ale profitului si ale cifrei de afaceri a resimtit si United Business Development, una dintre cele mai mari companii de training si consultanta, care detine pe piata locala trei divizii - Achieve Global (training), Kepner-Tregoe (consultanta si instruire) si ROI Institute (cercetare, benchmarking si consultanta).

Daca in 2011 compania avea o cifra de afaceri de peste sase milioane de lei (1,3 milioane de euro ), aceasta a scazut cu un milion de lei, pana la 4.954.295 lei anul trecut (1,1 milioane de euro). United Business Development, firma condusa de Diana Rosetka, anunta, in urma cu doi ani, ca nu are pierderi si raporta un profit net de 57.173 lei (13.000 de euro).

Anul trecut, lucrurile s-au schimbat radical - pofitul net anuntat anul trecut fiind zero, in timp ce pierderile inregistrate s-au ridicat la 570 646 lei (130.000 de euro).

Grupul Trend Consult, aflat in topul celor mai mari jucatori ai pietei de training si consultanta din Romania, care si-a extins in ultimii ani activitatea in Europa Centrala prin deschiderea birourilor din Austria si Polonia, pastreaza discretia in ceea ce priveste rezultatele financiare. La Registrul Comertului nu exista informatii pentru anul trecut, in timp ce anul trecut profitul net raportat este de 145.949 lei (33.000 euro), la o cifra de afaceri de 4.137.798 lei (943.000 euro).

MBA-ul, un "motor" pentru redresarea afacerilor

Cele mai mari firme de pe piata locala ofera si cursantilor si programe MBA sau cursuri de Executive MBA, "crema cremelor" in materie de educatie manageriala, o alternativa potrivita pentru cei care au minim trei ani de experienta manageriala. Amandoua pot fi considerate o mijloc pentru rotunjirea profiturilor, in conditiile in care cererea pentru astfel de programe nu a inregistrat o scadere semnificativa.

Diploma de EMBA presupune ca ai o viziune de ansamblu asupra unei companii, ca intelegi corelatiile si modul de functionare al tuturor departamentelor, ca ai o buna intelegere a pietei de business locale si globale dar si ca ai dobandit abilitati de leadership si de comunicare foarte bune, sustine Bianca Ioan, Director Marketing, Program Executive MBA ASEBUSS - Institutul de Administrare a Afacerilor.

Dan Bulucea (Google Romania), Rucsandra Hurezeanu (Ivatherm) sau Daniel Boaje (Mc Donald's Romania) sunt doar cateva dintre directorii care au absolvit un astfel de program si au demonstrat ce inseamna sa acumulezi cunostinte pe baza acestui model de invatare accelerata din cadrul programului EMBA.

Care sunt cele mai bune scoli de business din tara si de afara

MBA, acronimul de la Master of Business Administration, diploma care atesta competentele in management era pe vremuri echivalentul unui "pasaport" catre o pozitie de top management. Cursurile oferite de Universitatea Romano Americana dar si cele oferite de Academia de Studii Economice (ASE) raman in topul celor mai bune scoli de business din Romania si continua sa produca "profesionisti", dar specialistii avertizeaza ca diploma "nu bate experienta".

Pe plan local exista cateva zeci de scoli care se lauda ca formeaza absolventi demni de studentii de la Harvard sau Stanford, universitati de prestigiu care ocupa primele locuri in clasamentul mondial.

Cand vine vorba despre competentele insusite, despre programul educational sau despre profesorii care predau, printre cele mai bune universitati pentru "manageri", ASE BUSS-ul sau MBA obtinut la Universitatea Romano-Americana se detaseaza semnificativ. Totusi, specialistii avertizeaza ca diploma, desi "da bine in CV", nu compenseaza in niciun fel experienta acumulata si nici nu reprezinta o garantie pentru un salariu cu multe zerouri.

Diploma nu "bate" experienta

In ochii angajatorului, mult mai selectiv si mai prentios de la inceputul crizei, sunt lucruri mai importante decat o simpla hartie, chiar daca demonstreaza asimilarea unor abilitati de management, observa Vlad Dutescu, managing partner la Sandler Training. "Pe de o parte, experienta de business pentru cei care sunt angajati, respectiv determinarea si ambitia, dar si expunerea la risc pentru antreprenori", enumera Vlad Dutescu.

Vlad Dutescu, managing partner la Sandler Training

Tot el atrage atentia ca un angajator isi creste asteptarile de la un candidat absolvent de MBA, dar, in acelasi timp este constient si ca pretentiile sale sunt mai mari decat ale altui angajat fara aceasta diploma.

In opinia sa nu diploma ar trebui sa fie un factor discriminator in ceea ce priveste salriile, ci perfomanta. "Pe de alta parte, daca omul si-a platit un MBA, iar compania nu mai are de ce sa investeasca niste bani, eu as opta pentru o prima de instalare, care sa compenseze investitia persoanala facuta", mai spune Vlad Dutescu.

MBA-ul nu garanteaza salariu mare

Salariul mare, un subiect sensibil si, de multe ori, printre principalele motivatii ale studentului la MBA, nu mai este garantat de prezenta diplomei. Inainte de criza, castigurile salariale ale unui absolvent cu MBA puteau fi si de doua ori mai mari.

"Intre timp, lucrurile s-au asezat, iar oamenii au inteles ca nu ai de ce sa platesti un absolvent de MBA nici macar cu 10% mai mult decat un nonabsolvent care iti produce aceleasi rezultate", justifica specialistul discrepantele din prezent.

Alege cu atentie momentul in care faci un MBA

Silviu Hotaran, fost sef la Microsoft Romania, este unul dintre oamenii de afaceri de succes cu o vasta experienta in leadership si management, dar care nu a urmat cursurile unui MBA, pentru ca impartaseste opinia lui Vlad Dutescu: MBA-ul nu ar trebui sa suplineasca experienta.

Silviu Hotaran, fost manager Microsoft Romania

De asemenea, spunea Silviu Hotaran, "important este momentul in care alegi sa faci un MBA", preferabil fiind nu imediat dupa facultate, ci dupa ce ai acumulat o anumita experienta, care sa iti permita sa insusesti optim noile informatii de business primite in timpul cursurilor.

Cele mai bune scoli de business din Romania

MSM-Ratiu

http://www.msmromania.org

Pret: 18.900 euro

Durata: 2 ani

Limba de predare: Engleza

Locatie: Strada Putul lui Zamfir nr.36

ASEBUSS Executive MBA

www.asebuss.ro

Pret: 21.500 euro

Durata: 2 ani

Limba de predare: Engleza

Locatie: sediul Asebuss din Calea Grivitei 8-10, sector 1, Bucuresti.

Bucharest School of Management

www.bsm-mba.ro

Pret: 10.000 euro

Durata: 2 ani

Limba de predare: Romana, Engleza

Locatie: Bucuresti, Calea Grivitei 2 - 2A, Sector 1

PMBA WU Executive Academy

www.rgc.com.ro/index.php?id=1353

Pret: 35.000 euro

Durata: 18 luni

Limba de predare: Engleza

Locatie: Universitatea Politehnica Bucuresti

CEU BUSINESS SCHOOL - Sucursala Bucuresti

ro.ceubusiness.org

Pret: 21.000 euro

Durata: 2 ani

Limba de predare: Engleza

Locatie: Bucuresti, Camera de Comert si Industrie a Romaniei

MBA Open University Business School (OUBS)

www.codecs.ro

Pret: 17.000 euro

Durata: 2 ani si jumatate

Limba de predare: Engleza

Locatie: Programul de MBA al Open University Business School cuprinde tutoriale, care se desfasoara in Romania, tutorii britanici deplasandu-se in tara noastra la diferite scoli.

Mba City University of Seattle

www.intercollegeibs.ro

Pret: 7.500 euro

Durata: 18 luni

Limba de predare: Engleza

Locatie: Sediul Intercollege (Str. Econom Cezarescu, nr. 31A, Bucuresti)

Executive MBA Sheffield

www.city.academic.gr/exed/aboutEXED.asp

Pret: 18.000 euro

Durata: 2 ani

Limba de predare: Engleza

Locatie: Camera de Comert a Romaniei

WU Executive Academy MBA

http://www.executiveacademy.at/emba_buc

Pret: 35.000 euro

Durata: 14 luni

Limba de predare: Engleza

Locatie: Hotel Radisson, Bucuresti

http://www.executiveacademy.at/emba_buc

INDE (Institutul National de Dezvoltare Economica)

www.inde.ro

Pret: 2.200 euro

Durata: 2 ani cu posibilitate de extindere un an

Limba de predare: Romana

Locatie: sediul Universitatii Tiffin, la Universitatea Bucuresti, Str. Transilvaniei, Nr. 6 sau la Centrul de Afaceri din Timisoara, aflat pe Bd. Eroilor de la Tisa nr. 28-30.

MBA DeSales University

www.desales.edu

Pret: 15.600 euro

Durata: 18 luni

Limba de predare: Engleza

Locatie: Sediul Universitatii Romano - Americane, Bulevardul Expozitiei nr. 1B, Sector 1, Bucuresti

Tiffin MBA

www.tiffinmba.ro

Pret: 15.490 euro

Durata: 21 de luni

Limba de predare: Engleza

Locatie: Adresa Bucuresti (cursuri si birouri): Str. Transilvaniei, Nr. 6, Etaj 1 - 70 778, Timisoara(cursuri): Bvd. Eroilor de la Tisa, Nr. 28-30

Topul scolilor de business la nivel international

1. Universitatea Harvard

Taxe de scolarizare: 91.000 dolari;

O diploma de MBA primita de la Harvard poate asigura un salariu de sase cifre, imediat dupa absolvire. Intre personajele celebre care au absolvit aici se numara Sheryl Sandberg, COO la Facebook, sau Michael Bloomberg, fondatorul Bloomberg.

2. Universitatea Yale

Taxa de scolarizare: 84.000 dolari;

3. Universitatea Stanford

Taxe de scolarizare: 94.000 dolari

4. Universitatea Columbia

Taxe de scolarizare: 93.000 dolari

5.Universitatea Duke (Fuqua)

Taxe de scolarizare: 55.000 dolari.

#cele mai bune scoli business, #MBA Romania, #scoala business, #curs business, #avantaje mba , #Cursuri management