Un nou glonț tras de Bruxelles în piciorul economiei europene? Marii producători de automobile trag semnalul de alarmă

Marti, 09 Iulie 2024, ora 12:01
617 citiri
Un nou glonț tras de Bruxelles în piciorul economiei europene? Marii producători de automobile trag semnalul de alarmă

Giganții germani din industria auto au lansat un avertisment foarte grav cu privire la potențialele efecte negative ale noilor taxe vamale introduse de Uniunea Europeană pentru importurile de vehicule electrice din China.

Companii precum Volkswagen și BMW se tem că, în timp ce competitivitatea industriei auto europene va avea în continuare de suferit, vor trebui să suporte și represaliile Beijingului la adresa propriilor operațiuni din China.

Volkswagen a subliniat chiar faptul că taxele vamale recent introduse de Comisia Europeană vor submina competitivitatea producătorilor auto europeni pe termen lung.

Investigația UE legată de subvențiile chineze

UE a anunțat aceste creșteri ale tarifelor încă din iunie, invocând îngrijorări cu privire la faptul că producătorii chinezi de vehicule electrice primesc subvenții de la guvern.

Concluzia Bruxellesului s-a bazat pe o investigație de nouă luni a UE cu privire la subvențiile chineze, în temeiul Regulamentului privind subvențiile străine (FSR).

Noile tarife includ o taxă de 19,9% aplicată producătorului chinez de vehicule electrice Geely, o taxă de 17,4% pentru BYD și un alt tarif de 37,6% impus lui SAIC. Acestea se adaugă tarifelor de 10% la care sunt deja supuse importurile auto din China și au intrat în vigoare începând cu 5 iulie.

Războiul comercial nu ajută pe nimeni

Producătorii de automobile europeni fac acum apeluri publice, îngrijorați că s-ar putea confrunta la rândul lor cu represalii din partea Beijingului pentru operațiunile lor extinse din China, potrivit Euronews.

În prezent, producătorii auto occidentali din China, precum Tesla, Audi, BMW și Mercedes-Benz, se bucură de avantaje precum cote de impozitare mai mici, granturi, acces mai ușor la capital, costuri reduse cu terenul și prețuri competitive pentru bateriile cu litiu.

Dacă aceste beneficii se epuizează în cazul unui război comercial UE-China, tot mai amenințător la orizont, companiile europene ar putea fi obligate să-și schimbe modelele de afaceri generale, mai ales dacă sunt forțate să caute în altă parte pentru a înființa fabrici de producție alternative.

Avantajele oferite de China europenilor

Situația ar putea fi o lovitură deosebit de importantă pentru producătorii europeni de vehicule electrice, care au văzut deja că cererea de acasă scade din cauza atractivității vehiculelor electrice chineze mai ieftine.

În plus, piața chineză este unul dintre cei mai mari consumatori de vehicule germane cu motor cu ardere internă.

Ca atare, eliminarea sau diminuarea avantajelor oferite de guvernul chinez ar pune piedici producătorilor auto europeni să continue să profite de una dintre piețele lor cheie.

”Îndemnăm UE să recunoască în mod obiectiv contribuțiile companiilor chineze la tranziția ecologică și dezvoltarea socială a Europei și să se asigure că întreprinderile chineze beneficiază de un mediu echitabil, just și nediscriminatoriu în care să își desfășoare activitatea.”, se arată în comunicatul emis de companiile auto europene.

...citeste mai departe despre "Un nou glonț tras de Bruxelles în piciorul economiei europene? Marii producători de automobile trag semnalul de alarmă" pe Ziare.com

Aproape un sfert dintre români, cel mai mare procent din UE, nu și-au permis în 2023 carne, pește sau un echivalent la masă
Aproape un sfert dintre români, cel mai mare procent din UE, nu și-au permis în 2023 carne, pește sau un echivalent la masă
România deține cea mai mare pondere din UE a persoanelor care nu își permit la masă carne, pește sau un echivalent vegeterian la fiecare două zile. Procentul a crescut puternic în...
Tranziția ecologică, în impas: Companiile ”verzi” au ajuns acum să se chinuie în a atrage investitori
Tranziția ecologică, în impas: Companiile ”verzi” au ajuns acum să se chinuie în a atrage investitori
Investitorii internaționali nu se mai înghesuie să investească în ”acțiunile verzi” ale companiilor care produc energie regenerabilă. Cota de lor de piață a scăzut cu aproape 30%...
#economie , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0012

1 USD = 4.5689 RON

-0.0184
  1. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  2. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  5. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  6. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  7. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune
  8. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  9. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  10. Creștere uriașă a salariului piloților de la Tarom după protestul de luni. Au obținut și o diurnă mai mare