Statele Unite, în vizorul FMI! Guvernul de la Washington este somat să introducă măsuri de consolidare fiscală

Marti, 11 Iunie 2024, ora 12:16
142 citiri
Statele Unite, în vizorul FMI! Guvernul de la Washington este somat să introducă măsuri de consolidare fiscală

O voce de prin rang din FMI cere statelor cu economii avansate, guvernul de la Washington fiind principalul vizat, să treacă imediat la adoptarea de măsuri fiscale prin care să fie redusă discrepanța dintre cheltuielile și veniturile publice.

Fondul solicită să fie ameliorată curba tot mai abruptă a îndatorării SUA, pe fondul unui avans economic considerat suficient de puternic.

Avertismentele vin în condițiile în care atât economiștii, cât și investitorii se tem că anii de ”distracție fiscală” au făcut ca problemele pentru economia SUA să devină din ce în ce mai mari.

Reducerea deficitului fiscal

Gita Gopinath, primul director general adjunct al Fondului Monetar Internațional - FMI, a declarat că este timpul ca economiile avansate să ”investească în consolidarea fiscală” și să abordeze modul în care intenționează să reducă povara datoriei la nivelurile de dinainte de pandemie.

Prin urmare Gopinath, a doua persoană din FMI pe scara ierarhică, a îndemnat SUA să-și reducă sarcina fiscală crescândă, declarând că avansul puternic al celei mai mari economii din lume oferă un spațiu ”amplu” pentru a reduce cheltuielile publice și a crește nivelul fiscalității.

”Pentru SUA, vedem un teren amplu de reducere a dimensiunii deficitelor fiscale, având în vedere și puterea economiei americane”, a declarat reprezentanta FMI pentru Financial Times.

Biroul pentru Buget al Congresului, organismul ce supraveghează politicile fiscale ale guvernului federal, anticipează că nivelul datoriei guvernamentale a SUA raportate la PIB o să depășească în 2029 nivelul record atins în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Dacă nu se schimbă nimic în politicile economice ale Washingtonului, se estimează ca nivelul deficitelor fiscale în următorii 10 ani să oscileze între 5,2% și 6,3%.

Cheltuieli finanțate prin împrumuturi

Mai mult decât atât: FMI anticipează un deficit fiscal record pentru SUA în 2025 de 7,1%, de peste trei ori mai mare în comparație cu nivelul de 2% consemnat de obicei în economiile avansate.

”Tentația de a finanța toate cheltuielile prin împrumuturi este cu adevărat un lucru de evitat pentru toate țările”, a mai declarat Gita Gopinath, avertizând asupra faptului că deficitele fiscale prea mari din SUA și China, primele două economii ale lumii, reprezintă ”riscuri semnificative” pentru economia globală.

Mulți specialiști anticipează că 2025 va fi un an de criză pentru SUA, în condițiile în care actualul președinte, Joe Biden, a eșuat în a a reduce nivelurile ridicate ale cheltuielilor publice, iar posibilul viitor șef al guvernului de la Washington, Donald Trump, ar putea reveni la puternicele reduceri de impozite din 2017.

Prin urmare, prognozele vorbesc despre adâncirea și mai gravă a deficitelor fiscale pentru SUA.

Gopinath a mai spus că în toate economiile avansate nu există ”nicio modalitate de a ocoli” faptul că sunt necesare reforme fundamentale pentru sistemele de pensii și pentru cheltuielile medicale, pe măsură ce populația îmbătrânește.

...citeste mai departe despre "Statele Unite, în vizorul FMI! Guvernul de la Washington este somat să introducă măsuri de consolidare fiscală" pe Ziare.com

România rămâne printre cele mai ieftine țări europene, dar ușor-ușor pare a se desprinde de această poziție pe continent
România rămâne printre cele mai ieftine țări europene, dar ușor-ușor pare a se desprinde de această poziție pe continent
În 2023, nivelurile prețurilor pentru cheltuielile de consum final ale gospodăriilor au fost foarte diferite în UE. Conform Eurostat, România se află în rândul celor mai ieftine țări...
Dependenți de euro! Exporturile extra-UE ale României se realizează aproape 58% în moneda europeană
Dependenți de euro! Exporturile extra-UE ale României se realizează aproape 58% în moneda europeană
Exporturile extra-UE ale României se realizează în moneda europeană într-un procent aproape dublu în comparație cu dolarul american. Deși România nu a aderat la uniunea monetară și...
#economie , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Un nou gigant a intrat pe piața din România și vrea să se extindă. Produsele pe care le oferă
  8. Ce ascunde China în spatele încrâncenării de a domina piețele europene. Deflația de pe piața imobiliară care riscă să falimenteze țara
  9. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  10. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”