Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american

Vineri, 14 Iunie 2024, ora 14:58
501 citiri
Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american

Atacurile la adresa dolarului american și încercările de de-dolarizare a economiei mondiale s-au intensificat puternic în ultima perioadă.

Totul a culminat cu decizia Arabiei Saudite de a nu reînnoi acordul ”petro-dolar” cu SUA, așa cum anunță site-ul Global Times, controlat de China.

Informația a fost însă preluată și distribuită de mai mulți analiști financiari occidentali, care comentează că renunțarea la acordul vechi de 50 de ani între SUA și Arabia Saudită va avea un impact puternic asupra piețelor financiare globale.

Dolarul pierde exclusivitatea

Arabia Saudită va vinde acum petrol în mai multe valute, inclusiv renminbi chinezesc, euro și yen, în loc ca tranzacțiile să se desfășoare exclusiv în dolari americani, așa cum prevedea acordul ”petro-dolari”.

Analiștii occidentali vorbesc despre intensificarea eforturilor de deraiare a statutului dolarului american ca monedă internațională de rezervă.

În același timp, s-au intensificat foarte puternic speculațiile legate de folosirea Bitcoin pentru tranzacționarea petrolului arab, ceea ce a adus un salt al valorii criptomonedelor.

Petrol tranzacționat în monede virtuale?

Trebuie ținut cont și de anunțul făcut la începutul acestei luni de Banca Reglementelor Internaționale cu privire la faptul că Arabia Saudită s-a alăturat BIS – un proiect internațional controlat de China vizând lansarea unei monede digitale a mai multor bănci centrale asiatice.

Astfel, banca centrală saudită devine, conform anunțului, ”un participant deplin” în cadrul Proiectului mBridge, colaborare lansată în 2021 între băncile centrale din China, Hong Kong, Thailanda și Emiratele Arabe Unite, potrivit Reuters.

”Cel mai avansat proiect CBDC (central bank digital currency – monedă digitală susținută de o bancă centrală) transfrontalier tocmai a adăugat o economie majoră a G20 și cel mai mare exportator de petrol din lume”, a declarat Josh Lipsky, care conduce un monitor global CBDC, la sediul din SUA al Consiliului Atlantic.

Extinderea BRICS

Mișcarea Arabiei Saudite vizând contestarea hegemoniei dolarului nu este singulară însă. Bursa de Valori din Moscova a suspendat toate tranzacțiile realizate în dolari americani și euro, iar în El Salvador a fost lansată piața mobiliară bazată pe tranzancționări în Bitcoin, ca parte a acealuiași efort de subminare a dolarului.

BRICS și ASEAN (The Association of Southeast Asian Nations) promovează de mai mult timp ideea de a se îndepărta de dolarul american, iar trecerea bruscă a Arabiei Saudite către îmbrățișarea conceptului multipolar a daut un nou avânt națiunilor din aceste alianțe.

Trebuie arătat și că, la o zi după întâlnirea miniștrilor de externe BRICS, diplomații au purtat marți un dialog cu oficiali din alte 12 țări în curs de dezvoltare, inclusiv Arabia Saudită, Turcia, Thailanda și Venezuela, la Nijni Novgorod, Rusia.

Mai mulți parteneri cu opinii similare sunt pregătiți să se alăture familiei BRICS, a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi în timpul dialogului, potrivit Global Times.

Articol realizat în colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american" pe Ziare.com

#economie , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  2. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  3. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  4. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  5. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  6. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  7. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  8. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  9. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"
  10. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere