OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră

Luni, 17 Iunie 2024, ora 08:49
512 citiri
OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră

Austriecii de la OMV, acționari alături de Romgaz, a exploatării de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, se așteaptă la o rată internă a rentabilității (IRR) de minimum 12% pe întreaga durată de exploatare a proiectului offshore, în condițiile unui cost de producție de 3 dolari pe baril echivalent petrol (bep) și a unor cheltuieli de capital de 5,5 dolari/bep

Rezervele estimate ale zăcământului sunt de 100 miliarde metri cubi (700 milioane bep), iar producția la platou se va ridica la 140.000 bep/zi. Potrivit Profit.ro, emisiile de carbon vor fi de 2,2 kg/bep, mult mai reduse decât media globală de 16,6 kg/bep.

Potrivit unui document al grupului austriac, rata internă a rentabilității de minimum 12% este identică cu cea anunțată și de OMV Petrom în momentul adoptării, alături de Romgaz, a deciziei finale de investiție în proiect. OMV Petrom preciza în plus că aceasta a fost calculată la un preț de hub (de pe principala bursă europeană, cea olandeză TTF) al gazelor de 25-30 euro/MWh (aproximativ 125-150 lei/MWh).

Procentul de 12% a fost avansat prima dată în noiembrie 2019 de Rainer Seele, fostul CEO al principalului acționar al Petrom, grupul austriac OMV. Chestionat la acea dată în legătură cu datele financiare ale proiectului offshore din România, CEO-ul OMV a precizat că grupul austriac a promis piețelor financiare o rată internă a rentabilității (IRR) de 12%, iar Neptun Deep trebuie să îndeplinească această condiție.

Conform Risco.ro, procentul este însă unul inferior celui pe care ExxonMobil, fostul acționar și operator al proiectului, de la care Romgaz a preluat pentru un miliard de dolari participația de 50%, îl promitea acționarilor și care era estimat la 20%.

„Este o diferență de profitabilitate a volumelor de gaze pe care le producem. Acesta este motivul pentru care ne vom concentra pe investițiile din upstream care să aducă valoare investitorilor la o varietate cât mai largă de prețuri. De aceea le garantăm investitorilor o profitabilitate de 20% în upstream”, declara, în luna august a anului 2018, Neil Hansen, vicepreședinte al Exxon, companie care la acea dată nu-și vânduse participația către Romgaz.

Cu alte cuvinte, dacă toate celelalte date rămâneau aceleași (în special cheltuielile de capital), pentru a lua o decizie de investiție favorabilă, Exxon ar fi avut nevoie ca prețul mediu al gazului pe perioada de exploatare să se situeze undeva în jurul cifrei de 40 de euro/MWh.

Numai că dacă Exxon ar fi rămas operatorul Neptun Deep și cheltuielile de capital s-ar fi redus, de la actualul nivel estimat de 4 miliarde de euro, ceea ce ar fi coborât și prețul la care ar fi fost atinsă rata internă a rentabilității de 20%. Probabil, prin poziția sa pe piața de profil, Exxon ar fi avut o altă forță de negociere cu subcontractorii, cu care are deja semnate contracte pe întreg globul, spre deosebire de OMV Petrom, care se află la prima exploatare de gaze în ape adânci.

Întrebarea e dacă prețul gazelor se va păstra, mai ales că UE descuraja consumul. Totuși, acum, prețul gazului pe bursa olandeză TTF este de aproximativ 35 euro/MWh în pofida diminuării semnificative a livrărilor de gaze rusești, peste cel necesar pentru ca rata internă de rentabilitate să se situeze la peste 12%.

Totuși, rămâne de văzut dacă autoritățile nu vor pune din nou bețe în roate dezvoltării proiectului așteptat de atâția ani.

...citeste mai departe despre "OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră" pe Ziare.com

#economie , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

0.0017

1 USD = 4.5670 RON

0.0202
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  4. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  5. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  6. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  7. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO
  8. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  9. Situația datoriei publice a României pe termen scurt ne împinge spre catastrofă. Rezervele valutare ale BNR nu fac față împrumuturilor
  10. Exodul a 300 de milioane de oameni, care lasă lumea mută: Miracolul Chinei și planul de a depăși SUA