Lovitură de teatru! Importurile europene de gaze din Rusia au depășit din nou livrările din SUA!

Marti, 18 Iunie 2024, ora 14:10
169 citiri
Lovitură de teatru! Importurile europene de gaze din Rusia au depășit din nou livrările din SUA!

Importurile de gaze ale Europei din Rusia au depășit livrările din SUA pentru prima dată în aproape doi ani în luna mai 2024.

Inversarea evidențiază realitatea că reducerea în continuare a dependenței Europei de gazele din Rusia este foarte dificil de realizat, mai multe țări din Europa de Est bazându-se în continuare pe importurile de gaze rusești.

Evoluția vine pe fondul unei creșteri generale a importurilor europene de GNL (gaz natural lichefiat) rusesc, în ciuda faptului că mai multe țări din UE fac eforturi pentru a respecta sancțiunile împotriva Moscovei impuse de la Bruxelles.

Importurile de GNL din SUA, în scădere

După începerea războiului din Ucraina în februarie 2022, Moscova și-a redus livrările de gaz prin conducte către Europa, iar regiunea a intensificat importurile de GNL, care este livrat pe nave specializate, cu SUA ca furnizor major.

În consecință, SUA au depășit Rusia ca furnizor de gaze către Europa în septembrie 2022 și, din 2023, au reprezentat aproximativ o cincime din aprovizionarea regiunii.

Însă transporturile de gaz și GNL prin conducte rusești au reprezentat luna trecută 15% din totalul aprovizionării către UE, Regatul Unit, Elveția, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord, potrivit datelor ICIS - Independent Commodity Intelligence Services.

GNL din SUA a reprezentat 14% din furnizarea regiunii, cel mai scăzut nivel din august 2022, arată datele ICIS.

”Este izbitor să vedem cota de piață a gazelor naturale și a gazului natural lichefiat importate din Rusia mai mare în Europa, după tot ceea ce am trecut și toate eforturile depuse pentru a decupla și a reduce riscul aprovizionării cu energie”, a declarat Tom Marzec-Manser, director pentru analiza gazelor în cadrul ICIS, potrivit Financial Times.

Inversare conjuncturală

Trebuie arătat faptul că, la jumătatea anului 2022, Rusia a încetat să mai trimită gaze naturale prin conductele care o leagă de nord-vestul Europei, dar continuă să furnizeze prin conductele care traversează Ucraina și Turcia.

Fluxurile din mai au fost afectate de factori conjuncturali, inclusiv de o întrerupere a unei importante instalații de export de GNL din SUA, în timp ce Rusia a trimis mai mult gaz prin Turcia înainte de întreținerea planificată în iunie.

Cererea de gaze în Europa rămâne, de asemenea, relativ slabă, cu niveluri de stocare aproape de maximele record pentru această perioadă a anului.

Situație temporară?

Inversarea ”nu va dura probabil”, a spus Marzec-Manser de la ICIS, deoarece Rusia ar putea, în vară, să livreze GNL în Asia prin ruta sa din Mărea Nordului. Acest lucru probabil va reduce cantitatea trimisă în Europa, în timp ce producția de GNL din SUA a crescut din nou, a spus el.

Mai mult decât atât, acordul de tranzit dintre Ucraina și Rusia se încheie în 2024, punând în pericol fluxurile de gaze naturale pe această rută către Europa de Vest.

Iar SUA au anunțat deja noi capacități de producție a GNL, care vor fi puse în funcțiune pe piața globală până la sfârșitul anului.

Articol realizat în colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "Lovitură de teatru! Importurile europene de gaze din Rusia au depășit din nou livrările din SUA!" pe Ziare.com

#economie , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  2. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  3. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  4. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  5. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  6. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  7. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  8. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  9. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"
  10. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere