Finanțele vând din nou obligațiuni guvernamentale Fidelis, cu primul rând de alegeri deja depășit

Luni, 10 Iunie 2024, ora 09:08
263 citiri
Finanțele vând din nou obligațiuni guvernamentale Fidelis, cu primul rând de alegeri deja depășit

O nouă emisiune de obligațiuni guvernamentale pentru populație, din cadrul Programului Fidelis, va fi lansată în luna iunie, după depășirea alegerilor locale și a celor europarlamentare, câștigate tot de PSD, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș

„În contextul în care am primit foarte multe cereri din partea investitorilor persoane fizice, pe fondul scadențelor de luna aceasta, am decis să dăm startul unei tranșe noi de Fidelis. Voi comunica ulterior detaliile emisiunii, dar vă asigur că vom menține structura deja bine cunoscută, inclusiv tranșa specială pentru donatorii de sânge”, a scris, pe Facebook, ministrul.

Boloș a precizat că noua eatpă a Programului Fidelis se va desfășura între 18 și 28 iunie.

Ministerul Finanțelor va promova, potrivit Risco.ro, titlurile de stat dematerializate destinate investitorilor individuali cu o frecvență mai mare, micșorând, în același timp, perioada de subscriere a fiecărei oferte.

La Bursa de Valori București (BVB) sunt, în prezent, disponibile la tranzacționare 42 de emisiuni de titluri de stat din programul Fidelis pe diverse scadențe, însă numărul acestor instrumente ar urma să crească în viitor, pe măsură ce statul va veni cu exerciții mai dese. În aprilie, programul Fidelis a înregistrat o nouă participare-record.

Răspunzând unei cereri în creștere și unei inițiative a băncilor, Ministerul Finanțelor va promova titlurile de stat dematerializate destinate investitorilor individuali cu o frecvență mai mare, micșorând, în același timp, perioada de subscriere a fiecărei oferte.

„Spargem clișeul trimestrialității Fidelis-ului”, spune și Ștefan Nanu, director general în cadrul Trezoreriei Statului. Oferta în programul Fidelis a debutat în a doua parte a lunii februarie după ce operațiunea de piață precendentă se încheiase în decembrie.

Băncile ar fi fost cele care au venit cu inițiativa și au dorit să crească frecvența ofertelor.

„Noi bineînțeles că am acceptat. Ni se pare o inițiativă foarte bună și sperăm chiar ca frecvența să crească în viitor”, spune Nanu. „Am răspuns unei cereri. Cererea e din ce în ce mai mare. Oamenii s-au obișnuit. A devenit un produs pe care toată lumea îl așteaptă.”

În sistemul Bursei de Valori București în cadrul operațiunii de piață promovată în programul Fidelis s-au strâns cu puțin peste 19.000 de ordine pentru achiziția de obligațiuni guvernamentale dematerializate, în echivalent 638,85 milioane euro.

Este un nivel care depășește cu 3,31% prcedentul record de 618,39 milioane euro, consemnat în ediția de primăvară a anului trecut. De asemenea, suma atrasă este cu 76,67% mai mare decât cea de 361,61 milioane euro din primul exercițiu al acestui an și cu 27,11% mai ridicată decât cea de 502,60 milioane euro al ultimei oferte a anului trecut.

Aceasta va fi cea de a treia ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis. Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis, care a avut loc în luna aprilie, a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de investitori-donatori şi cea mai mare sumă investită de donatori. Suma totală investită a fost de peste 3,197 miliarde lei, depăşind cu peste 100 de milioane lei ediţia record din aprilie 2023.

De asemenea, Marcel Boloş a anunţat că luni începe şi o nouă ediție de titluri de stat Tezaur, noutatea fiind „plata cu POS direct la sediile unităţilor de Trezorerie, pentru alimentarea mai facilă a contului de subscriere cu sumele necesare”.

Potrivit unui comunicat de presă publicat anterior de Ministerul Finanţelor, românii pot cumpăra, începând de luni, 10 iunie, titluri de stat Tezaur, cu maturităţi de 1 şi 3 ani şi dobânzi anuale de 6% şi, respectiv, 6,85%.

Titlurile de stat pot fi cumpărate în perioada 10 iunie – 4 iulie online, numai de persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului. Între 10 iunie şi 5 iulie, titlurile de stat pot fi achiziţionate de la sediul unităţilor Trezoreriei Statului iar între 10 iunie şi 4 iulie în mediul urban şi 10 iunie şi 3 iulie 2024 în mediul rural, prin subunităţile poştale ale C.N. Poşta Româna S.A.

Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice, precizează sursa citată.

Evident, sub presiunea lipselor financiare, deși încasările au crescut, dar sunt depășite lejer de cheltuielile aberante ale statului, iar începerea alegerilor dă fiori reci pe spatele angajaților de stat, care-și riscă poziția călduță o dată la patru ani.

...citeste mai departe despre "Finanțele vând din nou obligațiuni guvernamentale Fidelis, cu primul rând de alegeri deja depășit" pe Ziare.com

România rămâne printre cele mai ieftine țări europene, dar ușor-ușor pare a se desprinde de această poziție pe continent
România rămâne printre cele mai ieftine țări europene, dar ușor-ușor pare a se desprinde de această poziție pe continent
În 2023, nivelurile prețurilor pentru cheltuielile de consum final ale gospodăriilor au fost foarte diferite în UE. Conform Eurostat, România se află în rândul celor mai ieftine țări...
Dependenți de euro! Exporturile extra-UE ale României se realizează aproape 58% în moneda europeană
Dependenți de euro! Exporturile extra-UE ale României se realizează aproape 58% în moneda europeană
Exporturile extra-UE ale României se realizează în moneda europeană într-un procent aproape dublu în comparație cu dolarul american. Deși România nu a aderat la uniunea monetară și...
#economie , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Un nou gigant a intrat pe piața din România și vrea să se extindă. Produsele pe care le oferă
  8. Ce ascunde China în spatele încrâncenării de a domina piețele europene. Deflația de pe piața imobiliară care riscă să falimenteze țara
  9. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  10. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”