Dependenți de euro! Exporturile extra-UE ale României se realizează aproape 58% în moneda europeană

Marti, 25 Iunie 2024, ora 08:52
82 citiri
Dependenți de euro! Exporturile extra-UE ale României se realizează aproape 58% în moneda europeană

Exporturile extra-UE ale României se realizează în moneda europeană într-un procent aproape dublu în comparație cu dolarul american.

Deși România nu a aderat la uniunea monetară și folosește încă moneda națională, procentul exporturilor realizate în euro este mai mare cu peste 5% în țara noastră decât media UE.

Și la capitolul importuri extra-UE România este ușor peste media europeană în ceea ce privește utilizarea euro.

Peste 90% din importuri, în euro și dolari

Exporturile extra-UE României au fost realizate în 2023 în proporție de 88,7% în euro și dolari.

Luate separat, 57,6% din exporturi au fost realizate în euro și 31,1% în dolari.

Un procent de 4,2% din exporturi au fost realizate în monedele țărilor din UE, altele decât euro, iar 7% în alte valute.

În ceea ce privește importurile extra-UE, s-au realizat în procent de 41,4% în euro și 48,9% în dolari, luate împreună reprezentând 90,3% din total.

Alte importuri s-au realizat în proporție de 5,4% în monedele țărilor din UE, altele decât euro, iar 4,2% în alte valute.

Euro domină exporturile UE

Un procent de 46% din totalul comerțului cu mărfuri extra-UE a fost efectuat anul trecut în euro, în timp ce 42% a fost ponderea dolarilor americani. Monede ale statelor UE, altele decât euro, au fost utilizate pentru 2% din comerț, iar alte valute au fost utilizate în procent de 10%, potrivit Eurostat.

Euro a fost cea mai folosită monedă pentru exporturi, cu o pondere de 52%, înaintea dolarului american, cu 32%.

Valutele altor țări UE, altele decât euro, au reprezentat 3%, iar alte valute un procent de 14%.

În 19 din cele 27 de țări ale UE, euro a fost cea mai utilizată monedă pentru exporturile extra-UE de mărfuri în 2023. Cele mai mari cote au fost înregistrate în Slovenia (90%), Croația (82%) și Letonia (78%).

În 6 țări din UE, dolarul american a fost cea mai folosită monedă pentru exporturi. Printre acestea, cote de peste 50% au fost înregistrate în Cipru (76%), Irlanda (65%) și Grecia (54%).

Ponderea monedelor UE, altele decât euro, a fost deosebit de mare în Suedia și Danemarca, cu cote de 50% și, respectiv, 28%, în principal datorită utilizării propriei monede naționale.

Dolarul american, preponderent în importuri

De cealaltă parte, dolarul american a fost cea mai folosită monedă pentru importurile UE în 2023, cu o pondere de 50%, urmată de euro cu 41%. Monedele țărilor UE, altele decât euro, au reprezentat 1%, iar alte valute 7%.

În 2023, dolarul american a fost cea mai folosită monedă pentru importurile extra-UE de mărfuri în 16 din cele 27 de țări ale UE.

Ponderea dolarilor americani în importurile extra-UE a fost cea mai mare în Finlanda (67%), Grecia, Polonia și Lituania (toate cu o pondere de 64%).

În celelalte 11 țări ale UE, euro a fost moneda cea mai utilizată pentru importuri, cu cele mai mari ponderi în Slovenia (77%), Croația (70%) și Slovacia (60%).

Monedele țărilor UE, altele decât euro, au ajuns la două cifre în Cehia (24%) și Danemarca (13%).

...citeste mai departe despre "Dependenți de euro! Exporturile extra-UE ale României se realizează aproape 58% în moneda europeană" pe Ziare.com

Aproape un sfert dintre români, cel mai mare procent din UE, nu și-au permis în 2023 carne, pește sau un echivalent la masă
Aproape un sfert dintre români, cel mai mare procent din UE, nu și-au permis în 2023 carne, pește sau un echivalent la masă
România deține cea mai mare pondere din UE a persoanelor care nu își permit la masă carne, pește sau un echivalent vegeterian la fiecare două zile. Procentul a crescut puternic în...
Tranziția ecologică, în impas: Companiile ”verzi” au ajuns acum să se chinuie în a atrage investitori
Tranziția ecologică, în impas: Companiile ”verzi” au ajuns acum să se chinuie în a atrage investitori
Investitorii internaționali nu se mai înghesuie să investească în ”acțiunile verzi” ale companiilor care produc energie regenerabilă. Cota de lor de piață a scăzut cu aproape 30%...
#economie , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9700 RON

-0.0037

1 USD = 4.5550 RON

-0.0139
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  4. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  10. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune