Declin puternic pentru economia și corporațiile europene, în ultimii 20 de ani! Viitorul nu oferă motive de optimism

Joi, 20 Iunie 2024, ora 14:16
130 citiri
Declin puternic pentru economia și corporațiile europene, în ultimii 20 de ani! Viitorul nu oferă motive de optimism

Economia europeană a pierdut puternic teren în competiția cu celelalte mari puteri economice ale lumii, în ultimii 20 de ani.

Nu doar PIB-ul realizat de țările europene s-a redus drastic, ca pondere în totalul economiei globale, dar și ponderea capitalizării bursiere a corporațiilor europene practic s-a înjumătățit.

Iar viitorul nu arată deloc bine, așa cum au avertizat deja simulările statistice, care prezic că Europa nu va mai fi centrul economic al lumii.

Europenii, ”în negare”

Atât economia europeană, cât și valoarea corporațiilor de pe Bătrânul Continent se află într-un declin foarte puternic, dar majoritatea europenilor se află în faza de negare, a scris pe rețelele sociale analistul financiar Charles-Henry Monchau, șeful diviziei de investiții a grupului bancar elvețian SYZ.

Analistul invocă un grafic publicat de The Economist, cu date FMI și Refinitiv Datastream, în care se arată că ponderea PIB – ului realizat de Europa în totalul economiei globale a scăzut de la aproximativ 34%, la începutul anilor 2000, la 25% în prezent.

Când vorbește de ”Europa”, graficul însumează datele pentru Uniunea Europeană, Marea Britanie, Norvegia și Elveția.

În același timp, capitalizarea bursieră (valoarea de piață) a corporațiilor europene (din UE, Marea Britanie, Norvegia și Elveția) practic s-a înjumătățit ca pondere în totalul global, de la aproximativ 32% în 2000 la circa 16% în 2021.

Germania, în urma Rusiei

Economia Uniunii Europene a reprezentat în 2021 o pondere de 15,2% din PIB-ul global, anunța recent Comisia Europeană, pe baza datelor Programului de comparație internațională al Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari și mai durabile inițiative statistice din lume.

Potrivit aceste statistici, China a fost în 2021 cea mai mare economie din lume, reprezentând 18,9% din PIB global.

Pe locul doi s-a aflat economia SUA, cu 15,5% din PIB global, podiumul fiind completat de economia UE.

Când vine vorba însă de economiile naționale, India, cu 7,2% și Rusia, cu 3,8%, devansează cele mai puternice economii europene: Germania: 3,4% din PIB global, Franța: 2,4%, Marea Britanie: 2,3%, Italia:1,9%, Spania: 1,4%, Polonia: 1%.

Perspective sumbre

Avertismente legate de declinul economic al Europei au mai fost de altfel lansate. În 2019, Politico avertiza că Europa își pierde locul în centrul economic al lumii.

Timp de secole, țările care alcătuiesc acum Uniunea Europeană au făcut parte dintr-una dintre cele mai bogate și mai influente regiuni ale lumii.

Acest lucru este însă pe cale să se schimbe, deoarece țările africane și asiatice formează o parte din ce în ce mai mare a producției economice globale datorită creșterii vertiginoase a populației, în comparație cu demografia în scădere a continentului european.

Cele 28 de țări aflate în în 2019 în UE reprezentau mai mult de o treime din PIB-ul mondial în 1960. Până în 2100, se așteaptă însă ca ele să reprezinte doar o zecime, potrivit unei prognoze a Centrului Pardee al Universității din Denver.

Articol realizat în colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "Declin puternic pentru economia și corporațiile europene, în ultimii 20 de ani! Viitorul nu oferă motive de optimism" pe Ziare.com

#economie , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  2. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  3. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  4. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  5. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  6. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  7. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  8. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  9. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"
  10. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere