Cum susțin fără să vrea majoritatea turiștilor eliminarea cash-ului plănuită de autorități

Marti, 18 Iunie 2024, ora 09:11
220 citiri
Cum susțin fără să vrea majoritatea turiștilor eliminarea cash-ului plănuită de autorități

Aproximativ 37% dintre români plănuiesc să plece în vacanţă peste hotare anul acesta şi o treime dintre ei intenţionează să cheltuiască între 201 şi 600 de euro de persoană, în vreme ce 83% vor plăti cu cardul, telefonul sau ceasul inteligent la destinaţie. Deși confortabil, turiștii susțin astfel intenția autorităților de a elimina cash-ul și a limita astfel libertatea oamenilor

De asemenea, aproximativ 3 din 10 români (28%) vor alege plăţile mobile în vacanţă, arată un studiu Visa, realizat pe şapte pieţe din Europa Centrală şi de Est (ECE), inclusiv România.

Studiul semnalează că, în general, consumatorii din ECE apreciază din ce în ce mai mult plăţile digitale şi înclină tot mai mult către folosirea acestor metode de plată atunci când îşi petrec vacanţa în străinătate: pentru 4 din 5 turişti cardul, telefonul mobil şi ceasul inteligent sunt printre cele mai populare alegeri.

Această tendinţă se observă şi în cazul românilor care călătoresc, peste 83% plănuind să plătească digital în timpul vacanţei lor în afara ţării, această preferinţă fiind întâlnită şi la unguri şi polonezi (84%, respectiv 80%).

Călătorii din toate ţările ECE chestionate care folosesc cardul în străinătate apreciază avantajele utilizării metodelor de plată digitale, în special confortul (61%), rapiditatea (55%) şi lipsa riscului de a pierde numerar (54%).

Studiul arată că plăţile mobile sunt preferate atât de tineri, cât şi de cei maturi: unul din trei turişti (34%) cu vârsta între 35 şi 44 de ani intenţionează să facă plăţi cu telefonul sau ceasul inteligent, situație confirmată și de Risco.ro.

„Tehnologia transformă radical lumea în care trăim şi acest lucru se reflectă şi în nevoile şi comportamentul consumatorilor. Metodele de plată sigure, intuitive şi confortabile trebuie să ţină pasul cu aceste noi cerinţe. Studiul Visa arată că ne folosim telefoanele şi ceasurile inteligente în fiecare zi pentru a face plăţi uşor şi rapid chiar şi peste graniţe, fără a fi constrânşi de locul în care ne aflăm. Portofelele digitale, care sunt foarte populare în rândul tinerilor călători din ECE (18-25 de ani), sunt protejate de sistemele şi tehnologiile de securitate ale reţelei globale Visa. Datele cardului sunt înlocuite cu un cod unic prin tehnologia de tokenizare, ceea ce asigură un nivel suplimentar de siguranţă tranzacţiilor. Astfel, plăţile sunt protejate indiferent de locul în care se află în vacanţă consumatorul", a declarat Elena Ungureanu, country manager Visa în România, citată în comunicat.

Conform cercetării, 3 din 4 (75%) călători din ECE decid înainte să plece în vacanţă ce metodă de plată vor folosi în străinătate. Atunci când călătoresc într-o ţară cu altă monedă, 53% dintre respondenţii din regiune plănuiesc să folosească acelaşi card ca acasă, iar jumătate (49%) dintre români intenţionează să procedeze la fel. În acelaşi timp, studiul arată că dintre cele 7 pieţe, ungurii şi românii sunt cei mai înclinaţi să folosească un card diferit peste hotare, iar aproape 3 din 4 (72%) călători români optează pentru un card asociat unui cont multivalutar.

„Studiul Visa arată că românii preferă să facă plăţi cu cardul sau smartphone-ul în special la restaurante, magazine alimentare şi muzee. Plătind digital, aceştia pot fi siguri că sunt protejaţi împotriva fraudei, pierderii şi furtului cardului lor, indiferent de locaţie, deoarece au siguranţa că îşi pot primi banii înapoi dacă ceva nu merge bine atunci când fac o plată", a subliniat Elena Ungureanu.

Sursa citată mai arată că, în 2024, peste o treime dintre români (37%) urmează să se bucure de vacanţe în străinătate, destinaţia preferată fiind Europa. Respondenţii îşi doresc să viziteze în special Grecia, Italia şi Bulgaria. În afara Europei, cei mai mulţi plănuiesc să plece în Turcia, Egipt şi Statele Unite. În medie, românii vor petrece opt zile în vacanţă peste hotare, în principal pentru relaxare (59%), vizitarea obiectivelor turistice (58%) şi revederea familiei sau a prietenilor (21%).

Pe de altă parte, românii intenţionează să cheltuiască în medie aproximativ 780 de euro de persoană pentru cea mai lungă călătorie planificată în străinătate. Aproximativ 35% dintre ei alocă un buget între 201 - 600 euro de persoană şi doar 6% nu calculează exact cât vor cheltui în vacanţă. Odată ajunşi la destinaţie, românii tind să aloce banii în principal pentru mâncare şi băuturi, suveniruri şi divertisment.

Problema e că cei care aleg sa utilizeze bani electronici și nu cash, deși riscă mai puțin ca aceștia sa dispară, riscă sa fie supuși la tot felul de abuzuri ale instituțiilor de profil, comisioane gigantice și așa mai departe și întăresc lupta contra cash-ului, mult mai greu de controlat, a autorităților, care vor să știe orice și să dirijeze orice.

...citeste mai departe despre "Cum susțin fără să vrea majoritatea turiștilor eliminarea cash-ului plănuită de autorități" pe Ziare.com

#economie , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Putin a infiltrat un cal troian într-un stat NATO: 60 de ani va depinde de Rusia
  2. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  5. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  6. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  7. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  8. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  9. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"
  10. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania