Uniunea Europeană urmează să emită cea mai ambițioasă foaie de parcurs climatică, exact în momentul în care blocul se confruntă cu opoziția furioasă din partea fermierilor și a unei baze industriale aflate în dificultate, din ce în ce mai alarmată de costurile ridicate ale unei tranziții verzi rapide.
Astfel, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune blocului, marți, o reducere a emisiilor nete cu 90% până în 2040, ca fiind cea mai bună modalitate de a-și atinge obiectivul Green Deal de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.
Noul obiectiv, ce prevede o reducere suplimentară cu 2% a emisiilor de carbon, vine într-un moment în care europeanii de rând se confruntă deja cu mari dificultăți legate de costurile în creștere ale tranziției verzi.
Obiective și mai ambițioase privind mediul
Anunțul – care vine după protestele dramatice ale fermierilor din Franța și Belgia din ultimele zile – implică riscuri politice semnificative pentru blocul european și pentru viitorul politic al lui von der Leyen însăși, scrie Bloomberg.
Mai sunt doar patru luni până la alegerile pentru Parlamentul European, în timp ce șefa brațului executiv al UE este de așteptat să își lanseze candidatura pentru un al doilea mandat ca președinte al Comisei Europene în săptămânile următoare.
”Mă tem că întreaga dezbatere pentru 2040 va stârni controverse în legătură cu acțiunile climatice, care ar putea fi contraproductive”, a declarat Peter Vis, consilier senior la Rud Pedersen Public Affairs din Bruxelles și fost oficial înalt al UE în domeniul climei.
”Comisia pare surdă la preocupările tot mai mari cu privire la accesibilitatea Green Deal. Asta nu îi va face pe oameni să iubească mai mult UE.”, a adăugat el, potrivit sursei citate.
Agricultura rămâne punctul nevralgic
Noul obiectiv va presupune o eliminare mai largă a combustibililor fosili, electrificarea rapidă a sectoarelor de transport rutier și încălzire, o politică industrială consolidată cu mecanisme de finanțare și un plan de atragere a capitalului privat.
Va fi și mai costisitor, UE estimând că este necesar să investească aproximativ 1,5 trilioane de euro (1,6 trilioane de dolari) în fiecare an în perioada 2031-2040.
Sectorul agricol va fi din ce în ce mai mult un punct cheie. Se estimează că va fi cel mai mare poluator până în 2040, dacă UE nu ia măsuri.
Protestele fermierilor și îngrijorările față de reacțiile alegătorilor au dus deja la un ton mai blând al foii de parcurs pentru climă decât sa considerat inițial, potrivit unor persoane familiare cu chestiunea.
Cu toate acestea, în discuțiile aprinse din ultimele zile, ținta de 90% a rămas neatinsă.
Foaia de parcurs oferă puține detalii despre cum vor fi sprijinite sectoarele afectate. Este mai puțin detaliată decât o propunere legislativă completă, care va fi înaintată doar după ce o nouă comisie va prelua funcția după alegerile europene programate pentru iunie.
Articol realizat in colaborare cu Risco.ro
...citeste mai departe despre "Comisia Europeană, surdă la protestele din stradă: Ursula von der Leyen dorește înăsprirea obiectivelor climatice!" pe Ziare.com