Când doi se ceartă, al treilea câștigă: Nvidia a surclasat Microsoft și Apple pentru a deveni cea mai valoroasă companie din lume!

Miercuri, 19 Iunie 2024, ora 14:55
84 citiri
Când doi se ceartă, al treilea câștigă: Nvidia a surclasat Microsoft și Apple pentru a deveni cea mai valoroasă companie din lume!

Nvidia a depășit Microsoft și Apple și a devenit cea mai valoroasă companie listată la bursă din lume.

Răsturnarea vine în urma unor luni de creștere explozivă a prețului acțiunilor companiei, determinată de cererea pentru cipurile sale și de frenezia investitorilor cu privire la inteligența artificială.

Google, Microsoft și Amazon și-au achiziționat deja în bloc seria Hopper de unități de procesare grafică pentru serviciile lor cloud, produse de Nvidia.

Valoarea companiei a depășit 3,3 trilioane dolari

Acțiunile companiei au urcat marți cu 3,5%, până la 135,58 dolari, ceea ce a dus la o capitalizare de piață la 3.335 miliarde de dolari (3,34 trilioane) și a depășit ceilalți doi giganți din domeniul tehnologiei, care s-au luptat mult timp pentru prima poziție pe piețele bursiere din SUA.

Nvidia a fost principalul beneficiar al unui boom al cererii de cipuri care pot antrena și rula modele puternice de inteligență artificială generativă, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI.

Iar ecosistemul software al Nvidia, Cuda, care oferă instrumente pentru dezvoltatorii care folosesc cipurile sale, își consolidează dominația.

Centrul noii ”revoluții industriale”

În mai puțin de doi ani, Nvidia s-a transformat dintr-o companie de 300 de miliarde de dolari, care se lupta cu o supraofertă de cipuri pe piață, într-una dintre cele mai puternice companii de tehnologie din lume, cu alți giganți din Silicon Valley făcând coadă pentru a obține cele mai recente produse ale sale.

Compania se află în centrul unei noi ”revoluții industriale”, dezlănțuind puterea AI generativă de a transforma toate sectoarele economiei globale prin intermediul calculatoarelor inteligente, a declarat Directorul executiv al Nvidia, Jensen Huang, potrivit Financial Times.

Compania își lansează noua generație de cipuri Blackwell mai puternice, Huang promițând un ”ritm de un an” de lansări noi. Concurenți precum AMD și Intel au lansat cipuri AI concurente, dar încă nu au absorbit semnificativ cota de piață a Nvidia.

Creștere fulminantă a veniturilor

Creșterea uriașă a prețului acțiunilor Nvidia a determinat aproximativ o treime din majorarea de 14% de până în prezent a indicelui de referință S&P 500, într-un rally care i-a șocat chiar și pe observatorii independenți.

Înființată în urmă cu 31 de ani pentru a construi plăci grafice de calculator pentru jucătorii de jocuri video, compania cu sediul în Silicon Valley a înregistrat în ultimul an trimestre succesive de creștere uriașă a veniturilor, anunțând avansuri anuale de 265% în februarie și de 262% în mai.

Acțiunile sale au crescut cu aproximativ 170 de procente de la începutul anului.

Nvidia este doar a 12-a companie care a condus vreodată S&P 500 de la înființarea sa în 1926.

Apple și Microsoft se luptă pentru poziția de cea mai valoroasă companie din SUA - și adesea

din lume - de mai bine de un deceniu.

Ultima dată când o companie americană a valorat mai mult decât cele două a fost în 2011, când ExxonMobil a fost cea mai valoroasă companie din țară.

Articol realizat în colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "Când doi se ceartă, al treilea câștigă: Nvidia a surclasat Microsoft și Apple pentru a deveni cea mai valoroasă companie din lume!" pe Ziare.com

#economie , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Putin a infiltrat un cal troian într-un stat NATO: 60 de ani va depinde de Rusia
  2. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  5. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  6. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  7. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  8. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  9. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"
  10. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere