Banii trimiși acasă de diaspora la nivel global au crescut de șapte ori în ultimii 20 de ani. Ce țări au încasat cele mai mari remitențe

Marti, 25 Iunie 2024, ora 14:54
241 citiri
Banii trimiși acasă de diaspora la nivel global au crescut de șapte ori în ultimii 20 de ani. Ce țări au încasat cele mai mari remitențe

India, Mexic și China sunt țările care au primit în 2023 cele mai multe fonduri din străinătate, sub forma remitențelor trimise acasă de diaspora acestor țări.

Remitențele primite de India depășesc însă valoarea însumată a banilor primiți de la diaspora de următoarele două țări aflate în clasament.

India a devenit de altfel prima țară care a primit vreodată peste 100 de miliarde de dolari în remitențe personale în 2022.

Franța rămâne în primele zece

Diaspora indiană, ce măsoară aproape 18 milioane de oameni, a trimis în mod colectiv peste 125 de miliarde de dolari înapoi în țară în 2023.

Pe podiumul clasamentului urmează, la mare distanță, Mexic, cu 67 de miliarde de dolari și China, cu 50 de miliarde de dolari, potrivit Visual Capitalist.

Clasamentul primelor 10 țări cu cele mai consistente remitențe primite în 2023 de la cetățenii plecați în străinătate este completat cu: Filipine (40 de milarde de dolari), Franța (34 de miliarde de dolari), Pakistan și Egipt, la egalitate cu 24 de miliarde de dolari, Bangladesh, cu 23 de miliarde de dolari, respectiv Nigeria cu 21 miliarde de dolari și, pe ultimul loc, Guatemala, cu 20 de miliarde de dolari.

Pentru comparație, românii din diaspora au trimis acasă în 2021, potrivit datelor Băncii Mondiale, peste 9 miliarde de dolari.

Suma a reprezentat recordul remitențelor trimise de români în ultimii 30 de ani, la momentul respectiv.

Alte țări europene au dipărut din clasament

În ultimele două decenii, top 10 a cunoscut însă o schimbare majoră, scrie sursa citată.

Țările din Europa, cu excepția Franței, au dispărut din clasamentul primelor 10, fiind înlocuite de țări asiatice și africane cu comunități mari în diaspora.

Iar țările pe care le-au înlocuit – Franța, Marea Britanie, Germania – sunt acum unele dintre principalele destinații pentru imigrație, de unde sunt trimise de obicei remitențele.

Pentru comparație, clasamentul țărilor cu cele mai mari fonduri primite de la diaspora arăta astfel în anul 2000:

Primele trei locuri erau ocupate de India (13 miliarde dolari), Franța (9 miliarde dolari) și Mexic (8 miliarde dolari).

Urmau Filipine, cu 7 miliarde de dolari, Marea Britanie, Turcia și Coreea de Sud, toate trei cu 5 miliarde de dolari, apoi Statele Unite, Portugalia și Germania, cu 4 miliarde de dolari.

Sursă importantă pentru săraci

La scară globală, remitențele personale au crescut de șapte ori între 2000 și 2023. ONU afirmă că cel puțin una din nouă persoane la nivel global este susținută de fonduri primite din străinătate, iar jumătate din sumă ajunge în zonele rurale, unde trăiesc unii dintre cei mai săraci oameni din lume.

Acest lucru face, de asemenea, remitențele de trei ori mai importante decât ajutorul internațional.

Trebuie precizat că statistica este realizată pe baza remitențelor personale, mai precis a banilor trimiși între rezidenți și nerezidenți, inclusiv transferuri personale și compensații pentru munca depusă în străinătate.

Aceste fonduri nu includ și sunt separate de investițiile străine.

Articol realizat în colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "Banii trimiși acasă de diaspora la nivel global au crescut de șapte ori în ultimii 20 de ani. Ce țări au încasat cele mai mari remitențe" pe Ziare.com

#economie , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  2. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  3. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  4. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  5. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  6. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  7. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  8. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  9. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"
  10. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere