Războiul din Ucraina început de Putin în urmă cu peste 33 de luni începe să-și arate consecințele negative asupra populației din Rusia, în urma sancțiunilor occidentale. Ziarul Rossiyskaya Gazeta anunță ”Panică pe piața valutară din Rusia”, după ce rubla a scăzut miercuri, 27 noiembrie 2024 la 114 unități pentru un dolar.
Moneda rusă și-a pierdut o treime din valoare din august, din cauza sancțiunilor în urma invaziei Ucrainei, iar Banca centrală a Rusiei de la Moscova ia o atitudine disperată pentru a opri prăbușirea rublei și inflația acerbă, potrivit Sky News.
În încercarea de a împiedica inflația să crească accelerat, banca centrală a Rusiei a oprit toate achizițiile de valută străină pentru restul anului, în timp ce a vândut activ yuani chinezești, în speranța de a susține rubla. Rubla, care valorează în prezent o fracțiune de penny, a atins niveluri minime nemaivăzute miercuri de la începutul războiului din Ucraina.
Semnal de alarmă. Descoperire ce alertează oamenii: Obiceiul nocturn care duce la infarct și atac cerebral
Scopul este de a stabili un nivel minim al rublei și de a reduce presiunea suplimentară asupra prețurilor care se infiltrează în țară prin creșterea costului bunurilor importate.
Economia rusă suferă, de asemenea, de lipsa investițiilor străine cauzată de sancțiunile guvernamentale occidentale, care interzic companiilor să facă afaceri cu Rusia. Cu majoritatea instituțiilor financiare rusești blocate de la tranzacționarea cu dolari, acest lucru înfometează țara de o aprovizionare constantă cu rezerve valutare americane.
„Această decizie are ca scop reducerea volatilității pe piețele financiare”, a declarat miercuri Banca Rusiei. Ratele oficiale ale inflației au atins un vârf anual peste 9% la sută în august și continuă să rămână ridicate.
O țară din Europa îl izbește în plin pe Putin: După 50 de ani de afaceri, închide ușa Rusiei
Potrivit cotidianului Kommersant, știrile valutare „seamănă cu un raport de război”. Acesta sfătuiește cititorii „să își pună centura de siguranță în ruble”. După ce a scăzut la cel mai scăzut nivel față de dolar din martie 2022, rubla și-a pierdut acum o treime din valoare din august. De data aceasta, în urmă cu doi ani, era în jurul valorii de 60. În urmă cu cincisprezece ani, era de până la valoarea de 30.
Dar acestea sunt vremuri foarte diferite, desigur. Cea mai recentă scădere vine după ce SUA au impus sancțiuni Gazprombank, al treilea cel mai mare creditor al Rusiei. Joacă un rol cheie în gestionarea plăților pentru energie și a fost una dintre puținele bănci rusești care nu sunt sancționate. Noile măsuri împotriva acesteia au declanșat cumpărături de panică de valută, piața bancară.
A venit de dincolo de lumea noastră: O forță colosală a lovit Pământul, cea mai mare din istorie VIDEO
Tabloidul de stat Moskovsky Komsomolets a avertizat că „rubla și-a pierdut frâna”, citând un analist financiar care a prezis că rata dolarului ar putea ajunge la 120 până la sfârșitul lunii decembrie. Deci, atunci când moneda Rusiei alunecă astfel, trezește temeri că inflația va crește, pe măsură ce importurile devin mai scumpe.
Comentând cursul de schimb la începutul acestei săptămâni, ministrul de finanțe Anton Siluanov a spus că rubla slabă este „foarte, foarte favorabilă” pentru exportatori. Dar, având în vedere că inflația este deja în jur de 8%, este puțin probabil ca rușii obișnuiți să împărtășească acest sentiment.
...citeste mai departe despre "Panică în Rusia și o mutare disperată la Moscova: Fenomenul lovește toată țara, ca în martie 2022" pe Ziare.com