Războiul Moscovei din Ucraina se află într-o continuă evoluție, însă acum elitele Rusiei îi trag semnalul de alarmă lui Putin. Este tot mai clar avertismentul oamenilor de afaceri, care subliniază șocul care se întinde în țară. Loviți de sancțiunile occidentale și de ratele locale ale dobânzilor uimitor de ridicate, afaceriștii se tem de faliment, iar președintele rus nu mai poate face nimic pentru a menține intensitatea acțiunii militare, pe fondul pierderilor uriașe ale armatei roșii.
Când președintele rus Vladimir Putin s-a adresat în această lună la o adunare anuală a marilor afaceriști, el nu s-a putut abține să nu se laude despre cum au eșuat sancțiunile occidentale împotriva economiei. Dar adevărul este cu totul altul, spun experții internaționali, potrivit Washington Post.
„Sarcina a fost de a da Rusiei o lovitură strategică pentru a slăbi industria, finanțele și serviciile din țara noastră”, a spus Putin la conferința de investiții VTB, subliniind că creșterea economică în Rusia va ajunge la 4% în acest an, depășind cu mult ratele din Europa. „Este clar că aceste planuri s-au prăbușit.”
Zelenski vine cu o strategie surpriză: I-ar distruge planul lui Putin
Dar, în ciuda aplauzelor politicoase care l-au salutat pe președintele rus, tensiunea a izbucnit la vedere în rândul elitei ruse din cauza costului crescut al sancțiunilor asupra economiei. Directori din companiile importante au avertizat într-un număr tot mai mare că majorările ratelor dobânzilor băncii centrale pentru a combate inflația mărită – cauzate de sancțiuni și de cheltuielile lui Putin din timpul războiului – ar putea opri economia anul viitor.
Ar putea exista o erupție de falimente, inclusiv în industria militară sensibilă din punct de vedere strategic a Rusiei, unde boom-ul producției care alimentează războiul Rusiei în Ucraina este prognozat să încetinească anul viitor, au spus directorii. Rezultatul ar putea fi că Rusia nu ar mai fi capabilă să reînnoiască echipamentul pierdut pe câmpul de luptă la rate atât de mari.
Pe măsură ce cresc așteptările că banca centrală va fi forțată să impună o nouă majorare a ratei dobânzii luna aceasta, de obicei membri reticenți ai cercului interior al lui Putin s-au alăturat criticilor fără precedent la adresa politicii care a menținut rata cheie la 21%. Cu toate acestea, inflația anuală continuă să crească peste 9%, conform datelor oficiale, crescând perspectiva unei „stagflații” prelungite sau chiar recesiunii anul viitor.
Deja, banca centrală prognozează că creșterea va încetini brusc, până la 1,5% anul viitor. Noile sancțiuni severe ale SUA asupra a 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, un canal cheie pentru plățile de energie, au crescut și mai mult costurile de tranzacție pentru importatorii și exportatorii ruși și au determinat scăderea rublei la cel mai redus nivel față de dolar de la invazia Rusiei din 2022 a Ucrainei.
Fenomen năucitor ce lovește pentru prima dată în istoria lumii: Sunt în mare pericol cinci miliarde de oameni
Scăderea rublei a alimentat și inflația, iar rata a crescut cu 0,5% suplimentar între 26 noiembrie și 2 decembrie, potrivit agenției ruse de statistică Rosstat.
Putin se grăbește, dar timpul nu mai e de partea lui
Alții trag o alarmă și mai puternică. Serghei Chemezov, apropiatul aliat al lui Putin care conduce conglomeratul de arme de stat al Rusiei RosTec, a avertizat la sfârșitul lunii octombrie că, dacă ratele vor rămâne la nivelurile actuale, „practic, majoritatea întreprinderilor noastre vor da faliment” și a spus că Rusia ar putea fi forțată să reducă exporturile de arme.
Uniunea Rusă a Centrelor Comerciale a declarat că peste 200 de mall-uri din țară se confruntă cu falimentul din cauza costului ridicat al finanțării. Printre cei mai afectați se numără contractorii din industria rusă de apărare, care, potrivit Alexandrei Prokopenko, fost consilier al băncii centrale ruse și acum expert la Centrul Carnegie Rusia Eurasia, raportează neplăți și costuri de finanțare în creștere. „Afaceriștii nu ascund că este mai profitabil pentru ei să depună bani în depozit decât să investească în afaceri.”
Agenția de știri rusă Interfax a raportat pe 3 decembrie că amânarea plăților se răspândește în întreaga economie, întreprinderile mari și mijlocii întârziind 19% din plăți între iulie și septembrie, în timp ce întreprinderile mici au amânat 25% din plăți în aceeași perioadă.
Descoperire, un lucru neștiut până acum: Trei vârste exacte când oamenii sunt loviți de un șoc
Investițiile au scăzut, potrivit Ministerului Dezvoltării Economice din Rusia, iar impactul sancțiunilor a împins treptat costurile importurilor și ale tranzacțiilor financiare, alimentând și mai mult inflația, a declarat un fost înalt oficial financiar rus.
”Pentru Putin, presiunea este în creștere, în ciuda concepției larg răspândite în Occident că timpul este de partea președintelui rus”, a declarat Tatiana Stanovaya, fondatoarea companiei de consultanță politică din Franța R.Politik.
„Putin este gata să lupte atât timp cât este necesar. Dar Putin se grăbește. El nu poate menține o asemenea intensitate a acțiunilor militare și a pierderilor de oameni și echipamente, așa cum a făcut-o în ultimele luni”, a spus ea.
...citeste mai departe despre "Elitele Rusiei îi trag semnalul de alarmă lui Putin: Șocul se întinde în țară, președintele nu mai poate nimic" pe Ziare.com