Economia Rusiei împinsă spre groapă de Putin: Șocul nemaivăzut din vremea Uniunii Sovietice

Sambata, 04 Mai 2024, ora 01:09
316 citiri
Economia Rusiei împinsă spre groapă de Putin: Șocul nemaivăzut din vremea Uniunii Sovietice
Economia Rusiei se îndreaptă spre un minimum istoric FOTO / Wikipedia

După începerea invaziei lui Putin din Ucraina, Occidentul a lovit Rusia cu mai multe pachete de sancțiuni pentru a-i micșora puterea de luptă din război. Acum, experții anunță că economia Moscovei este împinsă spre groapă de liderul de la Kremlin, ea va atinge un minimum istoric nemaivăzut din vremea Uniunii Sovietice.

Este de așteptat ca ponderea economiei ruse în produsul intern brut global să scadă în timpul celui de-al cincilea mandat prezidențial al președintelui Vladimir Putin, pentru a atinge cel mai scăzut nivel din 1988 și pînă acum, arată ultimele date ale Fondului Monetar Internațional (FMI), potrivit Newsweek.

Economia Rusiei a dat dovadă de rezistență în fața sancțiunilor impuse de Occident, după ce Vladimir Putin a început o invazie pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, care a încercat să izoleze Moscova de sistemul financiar global și să-i reducă finanțarea pentru război.

Avertismentul medicilor. Starea care te poate omorî: În 40 de minute poți face infarct sau atac cerebral VIDEO

În aprilie, FMI și-a îmbunătățit prognoza pentru creșterea economică a Rusiei la 3,2% în 2024, aproape triplu față de creșterea de 1,1% pe care o preconizase în octombrie 2023. Cifra actualizată, care este mai mare decât prognoza de creștere a PIB-ului pentru SUA și multe alte țări occidentale, au ridicat întrebări cu privire la eficacitatea sancțiunilor.

Cu toate acestea, alte date ale FMI arată că, în timp ce economia Rusiei este de așteptat să crească, este posibil să nu urce la fel de mult ca a altor țări.

Noile cifre ale FMI prevăd că ponderea Rusiei în PIB-ul global se va micșora de acum până în 2029. Este de așteptat ca ponderea țării în PIB să crească ușor în 2024, până la 2,948%, de la 2,947% în 2023. Dar de atunci până la sfârșitul deceniului, ponderea Rusiei a economiei globale va scădea treptat.

Situația neprevăzută care îl face pe Putin să termine războiul: Un diplomat a dezvăluit secretul

În 2025, conform datelor FMI, ponderea Rusiei în PIB-ul global va începe să scadă, scăzând la 2,908%. În 2026, ponderea sa în PIB este de așteptat să fie de 2,855%, iar apoi 2,803 și 2,754% în următorii doi ani. În 2029, cu un an înainte de expirarea mandatului prezidențial al lui Putin, ponderea Rusiei în PIB-ul global este de așteptat să scadă la 2,706%.

Cifra prognozată este mai mică decât minimum anterior de 2,83 la sută, înregistrat în 1988 - anul în care Rusia, sub președintele Boris Elțin, a intrat în plată a datoriilor și a declanșat o criză financiară.

Potrivit lui Rosstat, o agenție de statistică a guvernului rus, economia țării s-a confruntat cu turbulențe, dar a revenit mai puternic decât se aștepta în 2023, cu o creștere a PIB-ului de 3,6 la sută.

Care este cel mai mare coeficient de inteligență IQ din lume: Ce persoane sunt în topul mondial VIDEO

Se așteaptă ca această creștere să continue în acest an, determinată parțial de o creștere semnificativă a cheltuielilor militare și a comerțului cu China, volumele exporturilor de petrol menținându-se constant și creșterea investițiilor corporative și a consumului privat.

În timp ce pentru acest an se preconizează o creștere robustă, ajutată de Kremlin care alocă 10,8 trilioane de ruble (115 miliarde de dolari) pentru cheltuielile de apărare, creșterea PIB-ului Rusiei este de așteptat să scadă brusc de la 3,2% în 2024 la 1,8% în 2025, potrivit FMI.

Rusia se confruntă, de asemenea, cu o penurie semnificativă de forță de muncă în anumite părți ale economiei sale, exacerbată de mobilizarea a sute de mii de soldați și de exodul bărbaților în vârstă de luptă peste granițe, care caută să evite recrutarea.

...citeste mai departe despre "Economia Rusiei împinsă spre groapă de Putin: Șocul nemaivăzut din vremea Uniunii Sovietice" pe Ziare.com

#economie Rusia, #economie Rusia sanctiuni, #economie Rusia declin, #Putin razboi, #fmi, #criza economica rusia , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  2. Mafia bulgară profită după intrarea parțială în Schengen. Schema prin care economia subterană din țara vecină câștigă bani grei
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  5. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  6. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  7. Se deschide un nou lot pe Autostrada A0 Sud. Când vom putea circula aproape 250 km fără oprire pe un drum de mare viteză VIDEO
  8. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  9. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere
  10. Autostrada Unirii. Autoritățile deschid ofertele pentru un lot montan complicat