Anul care vine va aduce multă incertitudine economică și instabilitate geopolitică, prin urmare economia globală va încetini sensibil, se arată în prognoza pentru 2024 publicată de grupul bancar UBS.
Principalele două economii ale lumii, cea a Statelor Unite și cea a Chinei, vor fi principalele motoare care își vor reduce turațiile, cu repercusiuni asupra economiei mondiale.
Și în timp ce vechea amenințare a marilor puteri cu privire la o confruntare armată pare să revină, noile evoluții în inteligența artificială (AI) ar putea, de asemenea, transforma umanitatea.
SUA nu intră în recesiune
Economia globală va încetini de la o creștere estimată de 3,1% în 2023 la un avans de doar 2,6% în 2024, se arată în prognoza publicată de UBS, care se așteaptă la o creștere mai lentă a economiei SUA în 2024, deoarece consumatorii se confruntă cu probleme legate de puterea de cumpărare și de nivelul crescut al dobânzilor.
Va avea loc o frânare a avansului economic, dar nu se pune problema unei recesiuni.
Analiza gigantului de pe piața bancară vorbește de o creștere economică de 1,1% în 2024 pentru economia americană, în comparație cu cea estimată de 2,4% pentru 2023.
Economia chineză se maturizează
China va intra într-o ”nouă normalitate”: Ieșirea din stadiul de economie emergentă și intrarea în cel de economie matură, cu o creștere mai scăzută, dar potențial de calitate superioară.
Constrângerile asupra modelelor vechi de creștere ale economiei chineze vor aduce probabil o creștere mai lentă decât norma din ultimele două decenii. Investițiile publice vor fi aliniate cu eforturile țării de a stimula producția cu valoare adăugată mai mare, de a conduce o tranziție ecologică și de a dezvolta o mai mare autosuficiență.
Analiza UBS estimează că economia chineză va crește cu 4,4% în 2024, sub nivelul de 5,2% estimat în 2023, împovărată de consumul redus, cererea externă lentă și provocările din sectorul imobiliar.
Pe termen mai lung, o forță de muncă în scădere, limitele structurale ale creșterii determinate de comerț și un echilibru geopolitic fragil înseamnă că era de creștere anuală de peste 6% pentru China este probabil istorie.
Zona euro își continuă evoluția sub 1%
Creșterea europeană va rămâne redusă, practic o stagnare, de la 0,5% cât se estimează pentru 2023 la un avans economic de 0,6% în 2024.
Politica monetară impusă de Banca Centrală Europeană - BCE în zona euro va rămâne probabil restrictivă până anul viitor, iar împrumuturile bancare vor fi limitate de presiunea asupra profitabilității băncilor.
Cererea externă redusă și costurile ridicate ale energiei sunt probabil să afecteze exportatorii și producătorii europeni.
Venituri reale ale consumatorilor ar trebui să crească însă, ca urmare scăderii inflației, iar politica fiscală de sprijin, în special în sudul și estul Europei, ar trebui, de asemenea, să contribuie la stimularea economiei, se arată în documentul citat, care menționează însă evoluția datoriilor suverane ca pe unul din principalele pericole.
Articol realizat in colaborare cu Risco.ro
...citeste mai departe despre "SUA și China vor deveni motoare ale încetinirii creșterii economiei globale în 2024. Ce se va întâmpla în zona euro" pe Ziare.com