Când va fi gata prima "dronă românească". Noi detalii oferite de ministrul Economiei

Vineri, 21 Iunie 2024, ora 16:17
193 citiri
Când va fi gata prima "dronă românească". Noi detalii oferite de ministrul Economiei
Ministrul Economiei a spus că prototipul pentru o ”dronă românească” ar putea fi gata până anul viitor FOTO Pixabay

Tema de proiectare pentru "drona românească" ar urma să fie gata până la sfârșitul verii, a anunțat vineri, 21 iunie, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea. Prototipul pentru dispozitiv ar putea fi gata până anul viitor, a declarat demnitarul, după finalizarea ședinței de Guvern.

Proiectul privind drona românească a fost anunțat la finalul lunii trecute de prim-ministrul Marcel Ciolacu, la Expoziția internațională Black Sea Defense and Aerospace (BSDA) 2024.

"Sunt convins (...) că n-o să treacă vara fără a avea deja tema de proiectare pentru drona românească gata. Trebuie să ai o temă de proiectare pe care poate putem să o facem noi la MEAT, să găsim finanțarea din fonduri europene. Îmi doresc, prin Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Sigur, toate schemele acestea sunt competitive. Trebuie ca cei care doresc și care pot să facă lucrul acesta – şi sunt astfel de institute în România, INCAS are proiecte, COMOTI are astfel de proiecte. Sunt companii private care au astfel de proiecte. Există această capacitate de a proiecta, de a cerceta și de a dezvolta astfel de drone în România", a spus ministrul Oprea, referindu-se la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială (INCAS) și la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI.

Ministrul a spus că are încredere că un prototip va putea fi gata anul viitor.

„Eu cred că da, cel puțin ca prototip, să știți că există mai multe drone astăzi în România, ca prototip și aeriene, românești, da, și aeriene și navale am văzut că au fost expuse la BSDA. Cu echipamente, cu softuri românești, cu inteligență, să spun românească, și cu echipamente de optoelectronică proiectate de către români. Sunt mai multe companii care au astfel de proiecte, de patente deja înregistrate”, a mai spus Oprea.

Demnitarul a detaliat faptul că mai mult de 10 instituții lucrează la un proiect de dronă pentru uz în agricultură.

...citeste mai departe despre "Când va fi gata prima "dronă românească". Noi detalii oferite de ministrul Economiei" pe Ziare.com

Producția de porumb, în cădere liberă după o secetă devastatoare. ”Am despădurit masiv România, iar astăzi culegem ce am semănat ieri”
Producția de porumb, în cădere liberă după o secetă devastatoare. ”Am despădurit masiv România, iar astăzi culegem ce am semănat ieri”
Porumbul, una dintre culturile principale cu care producătorii români merg la export, ar urma să fie cel mai afectat de seceta care mătură România, spun analiștii. Estimările sunt sumbre,...
#drona romania, #prototip, #armata, #agricultura , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Putin a infiltrat un cal troian într-un stat NATO: 60 de ani va depinde de Rusia
  2. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  5. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  6. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  7. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  8. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  9. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"
  10. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere