Taxa pe fast food va duce la cresterea preturilor si la mutarea activitatii multor multinationale in alte tari, ceea ce inseamna ca va creste importul de astfel de produse, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, presedintele Federatiei din Industria Alimentara, Dragos Frumosu.
"Aceasta este o taxa nebuna, este ca si cum ne invata ei acum mersul pe jos sau ce sa mancam sanatos. Orice aliment consumat in exces este daunator, daca punem o taxa ca sa descurajam cumpararea unor produse este o nebunie. Vor sa distruga industria alimentara", a precizat Frumosu, citat de Mediafax.
Liderul sindical s-a aratat nemultumit de faptul ca acest proiect este deja elaborat, iar reprezentantii Guvernului vor sa discute cu partenerii sociali "abia acum, in al 12-lea ceas".
Frumosu considera ca aceasta taxa este o masura disperata, din cauza ca sistemul de sanatate nu mai are bani.
"Vorbesc in cunostinta de cauza, deoarece fac parte din Consiliul de Administratie la una din case de asigurari de sanatate, unde bugetul cheltuielilor de personal s-a redus substantial", a explicat Frumosu.
Liderul sindical este de parere ca daca vorbim de sistemul de sanatate saracit, aceasta masura vine sa accentueze acest lucru si va avea repercursiuni negative asupra industriei si asupra consumatorului, pentru ca orice taxa in plus o va plati consumatorul.
"Degeaba spun ei ca o vor plati producatorii si distribuitorii, ea se va regasi in pret, va conduce obligatoriu la cresterea preturilor si la scaderea vanzarilor", a spus Frumosu.
Din cauza acestei taxe, Dragos Frumosu este de parere ca societatile mici se vor inchide si va creste numarul de someri, ceea ce va duce la importul de produse.
"Mi-e teama ca multe multinationale isi vor muta activitatea in alte tari, unde fiscalitatea e mai redusa", a adaugat Frumosu.
Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat, marti, ca intentioneaza sa introduca o noua taxa, dupa cea de viciu, si anume taxa pe fast food, pentru sustinerea programelor nationale de sanatate.