Tariceanu le cere ministrilor sa discute cu patronatele despre eventuala scumpire a alimentelor

Miercuri, 16 Ianuarie 2008, ora 14:06
1061 citiri
Tariceanu le cere ministrilor sa discute cu patronatele despre eventuala scumpire a alimentelor

Premierul Tariceanu le-a cerut, miercuri, ministrilor agriculturii, finantelor si internelor, sa se consulte cu patronatele din domeniul alimentar pentru a vedea daca majorarea preturilor la alimente, anticipata de patronate, va fi pusa in practica si daca aceasta este justificata.

Preturile alimentelor de baza, printre care laptele, carnea sau uleiul, se vor majora cu pana la 15%, din februarie, principalele cauze fiind deprecierea leului, dar si costurile pentru utilitati, a declarat, saptamana trecuta, pentru NewsIn, presedintele sindicatului din industria alimentara, Dragos Frumosu.

"In luna ianuarie, vanzarile scad, astfel incat preturile alimentelor nu pot fi majoate. Insa, de la 1 februarie, vom asista cu siguranta la o noua scumpire, primele majorari urmand sa fie aplicate la carne, lapte si ulei. in egala masura, produsele alimentare din import vor fi mai scumpe cu pana la 10%, incepand tot din februarie", a spus presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu.

Potrivit acestuia, principalele cauze care determina scumpirea alimentelor tin de deprecierea leului si de costurile pentru utilitati. Acesta a precizat ca o modalitate prin care autoritatile ar putea stopa scumpirea alimentelor ar fi reducerea fiscalitatii, nu doar reducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA), ci si a altor taxe si impozite percepute in industria alimentara.

Presedintele FSIA a subliniat ca anul 2008 va fi unul extrem pe dificil pentru unitatile din industria alimentara, existand riscul ca multe dintre acestea "sa dispara din piata".

Alimentele detin o pondere de 38,92% in cosul mediu de consum al romanilor si s-au scumpit cu 9,14% in 2007, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat in 2007 la chirii, care s-au dublat (100,96%), la transport CFR (27,35%), servicii postale (23,26%) si la unele alimente, precum ulei comestibil (scumpire medie de 44,1%), fasole boabe si alte leguminoase (32,95%), fructe proaspete (25,8%) sau malai (18%).

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.