Aproape 15% din salariatii din industria alimentara vor fi disponibilizati

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 10:21
1585 citiri
Aproape 15% din salariatii din industria alimentara vor fi disponibilizati

Aproape 15% din salariatii din industria alimentara vor fi disponibilizati din cauza crizei financiare, a estimat presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, transmite corespondentul NewsIn. 

"Exista societati comerciale care si-au inchis activitatea. Sunt foarte multe societati care au facut reduceri de personal. Din numarul salariatilor din industria alimentara, care este de 180.000, pana in prezent 5-6 % au fost disponibilizati. Preconizez ca 10-15% din salariati vor fi disponibilizati din cauza crizei financiare", a declarat Frumosu, la finalul dezbaterii cu tema "Viitorul industriei alimentare romanesti in contextul crizei economice actuale", organizata de Federatia Sindicala din Industria Alimentara, joi, in statiunea Jupiter.

Acesta a precizat ca, din punctul sau de vedere, cei care si-au inchis activitatea sau sunt in curs de suspendare a activitatii sunt cu precadere companii multinationale care isi muta activitatea din Romania in Bulgaria. "Motivul nu este legat de infrastructura, ci din cauza fiscalitatii foarte mari din Romania. Fiscalitatea ar trebui relaxata pentru a crea o situatie mai buna din acest punct de vedere", a explicat Frumosu.

In ceea ce priveste evolutia pretului la alimente, presedintele FSIA a spus ca niciun producator nu are intentia sa creasca preturile. "Nu cred ca vor exista mariri de preturi, pentru ca toata lumea este constienta ca puterea de cumparare este scazuta si atunci orice crestere de preturi, mai ales la alimente, duce la vanzari mai mici. Vom incerca sa facem presiuni pentru reducerea TVA-ului la produsele agricole cu 5%. Impreuna cu patronatele, vom face tot ce putem sa demonstram ca reducerea TVA-ului va conduce, in primul rand, la o asezare a preturilor si, nu in ultimul rand, la eliminarea intr-un procent mare a evaziunii fiscale. Este foarte importat atat pentru bugetul Romaniei, cat si pentru populatie", a conchis acesta.

 

#salariati, # disponibilizari, # industrie alimentara, # preturi, # tva , #stiri Dragos Frumosu