Partiile romanesti se pregatesc pentru schiori

Miercuri, 26 Octombrie 2005, ora 06:51
1392 citiri

Prima zapada (si in nici un caz ultima) a readus in atentia industriei turistice si deopotriva a consumatorilor sezonul de schi.Evident ca nimeni nu e pregatit, chiar daca biletele pentru vacanta de iarna sunt pe cale de a fi epuizate. Statiunile inca isi zugravesc ultimele incaperi, isi acordeaza cablurile de la telescaune si incearca sa imperecheze schiurile si claparii ramasi de anul trecut.

Romania are destule partii de schi in acest moment, aproximativ 80, dispuse in 19 statiuni montane, chiar daca nu se ridica, toate, la nivelul celor din A"lumea bunaA". Multe din partii sunt create in mod natural, cum sunt cele din Fagaras, iar cele artificiale sau amenajate nu au parte de o atentie deosebita din partea administratorilor, in multe momente hartoapele sau absenta gardurilor de protectie fiind reale pericole pentru schiori, fie ei incepatori sau avansati. Si daca partiile, cu multa ingaduinta, ar putea face fata unei evaluari civilizate, serviciile din jurul fasiei de zapada, atmosfera din statiuni, numarul si calitatea spatiilor de cazare, densitatea locatiilor in care te poti distra pe timpul noptii sunt cam in acelasi stadiu ca si cele de pe litoral, vara: investitii putine si deseori de o calitate indoielnica, salvate insa de o cerere din ce in ce mai mare venita din partea turistilor.

Valea Prahovei

Cea mai vizitata, cunoscuta si, in acelasi timp, care se bucura de cele mai multe investitii, alaturi de Poiana Brasov, ramane Valea Prahovei. Pozitia geografica, aproape de centrul tarii, face ca accesul turistilor sa fie usor din orice colt al patriei. Sinaia ramane statiunea cosmopolita, locul in care poti vedea pe strada, alaturi de costume de schi, si haine de firma, pantofi lacuiti si masini stralucitoare. Azuga detine, daca e sa ne luam dupa cunoscatori, cea mai buna partie (Sorica), Predeal pastreaza recordul la numarul de partii, iar Busteni redeschide cea mai noua partie (si printre cele mai dificile), Kalinderu.

Apuseni

In vestul tarii, in Muntii Apuseni si Banat se afla statiunea Arieseni, intre localitatea cu acelasi nume si pasul Vartop (intre Turda, Oradea si Alba Iulia), Baisoara - in Muntele Mare, la aproximativ 50 km sud-vest de Cluj-Napoca, Semenic - in Muntii Banatului, la 35 de kilometri de Resita si, probabil, cea mai titrata din regiune, Stana de Vale - pe versantul vestic al Muntilor Bihorului, la 24 de kilometri de Beius.

Carpatii Meridionali

In aceasta regiune se remarca zona spectaculoasa a Muntilor Fagaras, comparata de multi cu Alpii, unde Balea ofera mai multe partii naturale, cu acces de la Balea Lac, cu telecabina. Tot aici, in centrul tarii, se mai afla Muntele Mic, intre Caransebes si Borlova, Parang, langa Petrosani, cu un platou alpin intins, Straja, in Muntii Vulcan (pe drumul PetrosaniA-Lupeni), si cea mai veche statiune din tara, Paltinis, langa Sibiu (32 de kilometri), in Muntii Cindrel.

Maramures

Nordul tarii dispune de patru statiuni cunoscute de turisti, Borsa si Cavnic fiind printre cele mai apreciate locuri de schi din Romania. Borsa se afla in Muntii Rodnei (acces prin Viseul de Jos) si ofera amatorilor o trambulina naturala, cu o inaltime de 50 de metri. Cavnic, statiune din Muntii Gutai, intre Baia Mare si Sighetul Marmatiei, se bucura de investitii noi in spatii de cazare. Mogosa se afla foarte aproape de Baia Mare si are o partie omologata pentru competitii. In aceeasi zona se afla si partiile Suior si Izvoare.

Carpatii Orientali

Pentru cei care vor sa ajunga pe partie in estul tarii, de o parte si alta a Carpatilor Orientali exista statiunile Durau, in Ceahlau (acces din Bicaz si Targu-Neamt), Harghita Bai, amplasata intre Miercurea Ciuc si Odorheiul Secuiesc, Izvorul Muresului, la poalele Muntilor Hasmasu Mare, la 12 km sud de orasul Gheorgheni, Lacu Rosu, pe marginea lacului cu acelasi nume, in mijlocul Muntilor Tarcau, Hasmas si Giurgeu, la 32 km de Bicaz, si Vatra Dornei, situata in locul in care se intalnesc cursurile raurilor Dorna, Neagra Sarului si Bistrita Aurie.

Gabriel Dogaru

Saptamana Financiara

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...