Dorna si Albalact, investigate de Consiliul Concurentei pentru trucare de licitatii

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 15:19
1950 citiri
Dorna si Albalact, investigate de Consiliul Concurentei pentru trucare de licitatii

Consiliul Concurentei investigheaza o posibila intelegere intre patru companii producatoare de lactate de a participa cu oferte trucate la o licitatie organizata de Consiliul Judetean Giurgiu pentru atribuirea contractelor de "furnizare produse lactate pentru elevi si prescolari".

In cadrul investigatiei, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile celor patru companii, respectiv Dorna Suceava, Albalact Alba, Lacta Giurgiu si Simultan Faget Timis.

Valoarea totala a contractelor incheiate cu cele patru companii, pentru perioada 2010-2014, este de 17,9 milioane lei (aproximativ 4,2 milioane euro).

"Suspectam ca ar exista o intelegere intre companiile inspectate de a participa cu oferte formale la licitatie. In acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotatie, fiecare din cele patru companii, castigand cel putin un contract. In domeniul achizitiilor publice concurenta se manifesta in momentul participarii la licitatii. De aceea, este foarte important sa depistam si sa corectam disfunctionalitatile din acest domeniu, astfel incat in final sa avem o cheltuire eficienta a fondurilor publice", a declarat intr-un comunicat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. 

Legea concurentei (nr. 21/1996) interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei, in special cele care urmaresc participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatii sau la orice alte forme de concurs de oferte.

#consiliu concurentei, #amenzi companii, #companii producatoare lactate, #dorna, #amenda dorna , #stiri Dorna