Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Heifer Project International SUA sprijina crescatorii de animale - familii de tarani sarace din Romania

Heifer Project International SUA sprijina crescatorii de animale - familii de tarani sarace din Romania

Heifer Project International prin Heifer Project Romania (sediul la Cluj) sprijina familiile de tarani sarace, cu multi copii, sau someri, sau lipsiti de mijloace de existenta, dar care au o bucata de pamant a lor, un adapost pent Heifer Project International prin Heifer Project Romania (sediul la Cluj) sprijina familiile de tarani sarace, cu multi copii, sau someri, sau lipsiti de mijloace de existenta, dar care au o bucata de pamant a lor, un adapost pentru animale, precum si dorinta si dragostea de a le creste si exploata rational.
Pe principiul "dar din dar se face dar", Heifer doneaza animale din toate speciile
- vaci, oi, porci, cai etc, familiilor selectionate dupa criteriul de mai sus, familii care au datoria ca, la obtinerea prin reproductie de urmasi de la animalele respective, sa doneze vitei, purcei etc. la randul lor - mai departe - vecinilor, rudelor, cunoscutilor, oricui intra in categoria celor ce necesita asistenta sociala in acest mod practic si lucrativ.

Directorul "Heifer Project Romania", dr. Ovidiu Spanu, medic veterinar, a declarat ziarului Romania Libera ca derularea programelor s-a inceput initial in Transilvania, in 1997, dat fiind traditia si conditiile favorabile cresterii animalelor, si a continuat apoi si in judetele Suceava, Tulcea etc.
In comuna Panet, bunaoara, din judetul Mures, actiunea de intrajutorare pe principiul enuntat a dus in cativa ani la triplarea numarului de vaci cu lapte.
La Dorna Candrenilor, unde fundatia a donat 100 de vaci din rasa "Baltata romaneasca", exemplare performante, zona a devenit extrem de populata cu ferme de taurine pentru lapte, asigurand oamenilor venituri decente.
La Corus, judetul Cluj, orfelinatul din Oradea, a donat 7 vaci Holstein fiecare cu o productie medie de peste 6.000 l lapte anual, astfel incat satenii beneficiari s-au angajat sa aprovizioneze cu 400 l lapte continuu spitalul de copii din Cluj, iar carnea viteilor masculi taiati va fi livrata tot acestei institutii medicale.
La Bologa (Cluj), localitate unde traiesc numeroase femei vaduve cu surse precare de existenta au fost donate in ingrijirea si folosul lor 30 de vaci cu lapte.
Iar la Dolheni (com. Ileanda, judetul Salaj) s-au adus si donat unui numar de 36 familii scrofite de prasila din rasa alba de carne, urmand ca fiecare familie beneficiara sa doneze, la randul sau, cate 3 purcei in folosul altei familii. Aici, la Dolheni, s-au donat si 3 vieri, in favoarea comunitatii, astfel incat efectivele sa poata fi ameliorate continuu. La Dolheni exista chiar o fundatie, "Agapis", condusa de dl Alin Pruneanu, consilier local, fundatie care s-a angajat sa gestioneze acest program de crestere a porcilor de rasa, astfel incat initiativa sa se generalizeze in intreaga asezare...
La Jucu (Cluj), "Heifer Project Romania" si-a axat actiunile pe revigorarea unei rase de cai existenta candva aici, cu rezultate deosebite: "Furioso notra".
In general vorbind, in tara noastra se aplica in prezent 15 programe HPI inclusiv pe Valea Izei din Maramures, unde si vaca bruna de Maramures este luata in considerare - familiile incepatoare beneficiind si de ajutor in furaje si medicamente veterinare.
Dr. Ovidiu Spanu spune ca sunt peste 300 de familii antrenate in prezent in acest program generos, in folosul carora s-a cheltuit peste 1 milion de dolari.

Heifer Project International functioneaza din 1947, a derulat asemenea proiecte in 125 de tari, mai mult de 4 milioane de familii beneficiind de ajutorul sau. Fondurile sunt si ele obtinute prin donatii de la persoane fizice, culte etc.
La ora actuala, fundatia HPI pentru Europa Centrala si de Est este condusa de dl Rafal Laski, polonez de origine, care, emigrand in SUA dupa caderea comunismului, cunoaste bine starea taranilor din aceste tari.

- dupa Romania Libera - oct. 2001 -

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2969 ori