VIDEO Investitii in turism. Cum incearca bucovinenii sa adune turistii cu cobza

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 07:08
6890 citiri
VIDEO Investitii in turism. Cum incearca bucovinenii sa adune turistii cu cobza
Panorama cu Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului din Dorna-Arini, judetul Suceava

"Sora" mai mica a binecunoscutei statiuni Dorna vrea sa isi faca renume in tara si peste hotare. Dorna-Arini, care pune la bataie aceeasi zestre a peisajelor, manastirilor si obiceiurilor bucovinene, va beneficia de promovare turistica, in cadrul unui proiect finantat cu fonduri europene. Dar pentru ca are personalitatea ei distincta, Dorna-Arini nu-si va striga frumusetea cu buciumul bucovinean, ci cu traditionala cobza.

"Cobza de vacanta la Dorna-Arini" este noul brand al localitatii si are sarcina de a aduce celebritate locului, in schimbul a circa 150 de mii de euro. Nu e tocmai o misiune imposibila, daca luam la rand minunatiile pentru care turistii din toata Europa, nu doar din Romania, strabat si in prezent mii de kilometri.

Manastirile ortodoxe din regiune impresioneaza atat prin vechimea lor, cat si prin arhitectura lor: Manastirea Piatra Taieturii, Schitul Mestecanis sau Schitul Podu Cosnei. La cativa km de Vatra Dornei, se pot vizita vestitele lacasuri de cult: Manastirea Putna, Sucevita, Moldovita, Voronet si Humor.

In comuna Dorna Arini, la poalele Dealului Barnarel, se afla Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului, ctitorita de IPS Teodosie Tomiteanul, Arhiepiscopul Tomisului. Manastirea este ridicata in intregime din lemn, ceea ce o ii ofera statutul de monument unic in tara noastra.

Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului, Dorna-Arini

Totodata, este cunoscuta si pentru clopotnita din lemn, care are o inaltime de 60 de metri si gazduieste 24 de clopote, dintre care cel mai mare cantareste 5 tone.

Dar sufletul locului nu sta insa in gravitatea vietii monahale, ci este reprezentat, mai degraba, de cobza, un simbol cu nenumarate talcuri la Dorna-Arini, care sugereaza bogatia experientei pe care o traiesti pe aceste meleaguri.

Pe langa instrumentul muzical consacrat, cobza mai semnifica in Bucovina si cosul artizanal traditional, dar si o spectaculoasa specialitate culinara cu pastrav.

Cobza de pastrav, specialiate culinara de la Dorna-Arini

La Dorna-Arini, cobzarii se reunesc in fiecare an, in cadrul festivalului national al Cantecului Cetinii de la sfarsitul verii, care a ajuns la cea de-a 16-a editie.

Iarna, turisti din toata tara si din strainantate se strang in vatra satului pentru Festivalul de traditii si obiceiuri de iarna, organizat in cea de-a treia zi de Craciun.

De asemenea, din Dorna Arini este posibil accesul in mai multe masive montane: Giumalau (prin Rusca si din Cheile Zugrenilor), Rarau (din Cheile Zugrenilor si Chiril), Muntii Bistritei (prin Dorna Arini si Rusca), Pietrosul Bistritei (prin Cheile Zugrenilor, Cozanesti si Rusca). Localitatile invecinate cu aceasta sunt Ortoaia, Rusca, Saru Dornei si Vatra Dornei.

Sunt populare activitatile in aer liber, precum echitatia, drumetiile, plimbarea cu pluta, ciclismul montan etc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#turism Dorna Arini, #turism Bucovina, #fonduri europene turism Bucovina , #Investitii