Cine este Marinel Burduja, bancherul de serviciu al "regelui asfaltului", Dorin Umbrarescu

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 16:35
15561 citiri
Cine este Marinel Burduja, bancherul de serviciu al "regelui asfaltului", Dorin Umbrarescu

Marinel Burduja este artizanul noii banci romanesti, denumita Banca Romana pentru Credit si Investitii, ce urmeaza a fi constituita dupa cumpararea ATE Bank de catre omul de afaceri Dorinel Umbrarescu.

Consiliul de Administratie al BNR a aprobat joi conducerea viitoarei banci, potrivit directorului Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza. Acesta a precizat ca, dupa finalizarea tranzactiei, BNR va aproba si noua denumire a bancii.

Omul de afaceri Dorin Umbrarescu a semnat un acord in luna aprilie cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank Romania, urmand sa plateasca 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din actiunile institutiei de credit.

Noua banca a lui Umbrarescu porneste cel putin cu un avantaj, acela al liderului cu multa experienta in banking si relatii in mediul de afaceri, reprezentat de Marinel Burduja.

Are "scoala" Bancorex

Burduja este unul dintre cei mai experimentati bancheri de corporate de pe piata locala. Acesta face parte din luna aprilie 2013 din Consiliul de Administratie al Leumi Bank Romania.

El a fost pe o perioada de sapte ani numarul doi dupa Steven van Groningen, ocupand pozitia de prim-vicepresedinte executiv, responsabil cu divizia corporatii in cadrul Raiffaisen Bank.

In 1991 devine directorul bancii de stat Bancorex, sucursala din orasul-natal, Piatra Neamt, apoi vicepresedinte al intregii banci, la Bucuresti, ca in 1996 sa treaca in mediul privat, la Creditanstalt, ABN AMRO.

Imediat dupa Revolutia din 1989 a cochetat o scurta perioada, mai exact 1 an, si cu politica, fiind ales la primele alegeri libere din Romania, in mai 1990, primar al orasului Piatra Neamt si deputat in Parlament din partea Frontului Salvarii Nationale (FSN), prima formatiune politica, neocomunista, nascuta dupa Revolutia condusa de fostul presedinte Ion Iliescu.

Marinel Burduja are o experienta de bancher, cu radacini inainte de 1989, cand a lucrat la banca de investitii si in comertul exterior.

Marinel Burduja este licentiat in Relatii Economice Internationale in cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti si absolvent al Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti.

Acesta a mai fost profesor coordonator al Institutului Bancar din Romania si Membru al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

"Experienta mea in banking imi da increderea ca voi reusi sa fac din noua banca una dintre cele mai bune din Romania", spunea Burduja in urma cu cateva luni.

Alti bancheri aflati la conducere

Alina Pascu (membru al conducerii ATE), Dorin Badea (fost sef al Trezorerie UniCredit), Gabriel Arsene (fost Raiffeisen Bank) si Andrei Popovici (fost McKinsey) se afla printe persoanele aflate la noua conducere.

Fost director de Trezorerie la UniCredit Tiriac Bank, Dorin Badea va fi vicrepresedinte responsabil cu Trezoreria, Piata de Capital si Private Banking.

Alina Pascu va coordona reteaua si clientii de retail, iar Gabriel Arsene, fost director departament Trade si Corporate Banking la Raiffeisen, va fi responsabil pe reteaua comerciala si persoane juridice.

Pana anul trecut partener asociat al biroului din Romania al McKinsey, Andrei Popovici va fi numit vicepresedinte responsabil cu operatiuni IT si procurement.

BNR a aprobat totodata strategia de dezvoltare a bancii si planul de afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bancher Marinel Burduja, #banca dorinel umbrarescu, #experienta Marinel Burduja, #conducere Ate Bank , #Afaceri