Ce planuri are "regele asfaltului" cu Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI)

Marti, 11 Februarie 2014, ora 09:35
5161 citiri
Ce planuri are "regele asfaltului" cu Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI)

Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI), cea mai recenta institutie de credit de pe piata autohtona controlata de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, este cea de-a doua banca cu capital majoritar privat romanesc care apare pe piata de la inceputul crizei.

Omul de afaceri Dorinel Umbrarescu si-a prezentat la inceputul saptamanii planurile sale si ale managementului cu cea mai noua banca din sistemul bancar roman, Banca Romaneasca pentru Credit si Investitii (BRCI).

"Imi doresc o banca care sa vina in sprijinul investitorilor, in special autohtoni. Daca si multinationalele vor dori, sunt bineveniti. Imi doresc o banca in care depunatorii sa aiba siguranta 100% ca nu vor pierde banii (...) Doresc ca aceia care investesc sa fie respectati si in primul rand sa fie serviti foarte rapid, sa primeasca un raspuns, da sau nu, intr-o saptamana, maxim 10 zile, si nu in trei luni. As vrea sa avem o banca suficient de buna sa usureze munca firmelor private", a declarat Dorin Umbrarescu, cunoscut pentru afacerile cu statul la constructia de sosele.

La randul sau, directorul general al bancii, Marinel Burduja, a declarat ca BRCI nu va fi o banca universala, ci de nisa, cu 75-80% din activitatea de creditare dedicata persoanelor juridice, inclusiv liber profesionisti, iar 20-25% o zona de retail atent selectionata, cu accent pe private banking.

"Vrem sa aducem in piata o noua atitudine fata de client. Ca sa te diferentiezi de competitie trebuie sa aduci ceva deosebit. Aducem o banca negrevata de un trecut impovarat de credite neperformante. Singurele credite mostenite sunt cele ale personalului neangajat pe care l-am pastrat", a punctat Burduja.

BRCI va incerca sa introduca, in premiera, un extras de cont gratuit, la final de an, cu toate costurile pe care le-a suportat clientul in ultimele 12 luni.

"Vrem sa cream o cutuma in piata romaneasca. La finele fiecarui an o sa dam un raport recapitulativ privind sumele si tranzactiile pe care fiecare client le-a facut cu banca. Sa stie fiecare client cat l-a costat relatia cu banca si de ce servicii a beneficiat", a explicat Burduja.

Umbrarescu a platit 10,3 milioane de euro la sfarsitul anului trecut pentru aproape 94% din ATE Bank, care a devenit Banca Romana de Credite si Investitii, cu un capital social de 37 milioane de lei si fara credite neperformante.

BRCI a pastrat aproximativ 7.000 de clienti pentru care va mentine dobanzile si comisioanele existe in contractele cu fostul proprietar Piraeus Bank, care a preluat o parte dintre clientii persoane fizice si juridice si are un raport credite/depozite de 10,5%, spre deosebire de raportul mediu al sistemului bancar aflat pe la 112%.

Presedintele executiv al bancii este Marinel Burduja, fost vicepresedinte al Raiffeisen Bank, iar in consiliul d supraveghere al bancii au fost nominalizati Roxana Moldovan, fost vicepresedinte pe corporate al ABN Amro/RBS, Stefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului si Valentina Siclovan, CFO al Bancii de Dezvoltare a Marii Negre.

BRCI va incerca sa introduca, in premiera, un extras de cont gratuit, la final de an, cu toate costurile pe care le-a suportat clientul in ultimele 12 luni.

#Banca Romana Credite Investitii, #banca dorinel umbrarescu, #banca capital privat romanesc , #Afaceri