Trump nu vrea sa-l supere pe Erdogan: A ridicat o interdictie importanta pentru Turcia

Joi, 06 Iulie 2017, ora 06:12
3957 citiri
Trump nu vrea sa-l supere pe Erdogan: A ridicat o interdictie importanta pentru Turcia
Foto: whitehouse.gov

Trump a decis sa suspende aplicarea unei interdictii care viza calatorii veniti din Turcia, semn ca liderul american va incerca sa il abordeze pe omologul sau de la Ankara, la sfarsitul acestei saptamani, in cadrul summitului G20 de la Hamburg.

Pasagerii imbarcati la bordul avioanelor Turkish Airlines cu destinatia SUA au putut urca la bord cu dispozitive electronice, dupa ce, la inceputul lunii aprilie, acestea au fost interzise, ca urmare a unor temeri privind potentiale atacuri teroriste, relateaza Hurriyet Daily News.

Eliminarea interdictiei a intrat in vigoare la prima ora a diminetii zilei de 5 iulie, dupa cum anunta un comunicat al companiei aeriene.

Ce-i drept, Turcia a investit in dotarea aeroportului Ataturk din Istanbul cu aparatura de ultima generatie de control al bagajelor, pentru a se adapta cerintelor de securitate impuse de americani.

Interdictia a fost aplicata pentru 10 aeroporturi din 8 tari arabe - Egipt, Maroc, Iordania, tEmiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Kuweit, Qatar si Turcia - ca urmare a temerilor ca laptopurile si tabletele pasagerilor pot masca o bomba in cazul unui atac terorist.

O masura similara este in vigoare pentru pasagerii imbarcati in zborurile catre Marea Britanie, dar ministrul Transporturilor din Turcia, Ahmet Arslan, sustine ca Londra va trimite in curand o echipa de specialisti care sa verifice noile masuri de securitate de pe aeroportul din Istanbul.

In acelasi timp, semnalul dat de americani anunta o imbunatatire a relatiilor dintre Washinton si Ankara, chiar inainte de vizita lui Donald Trump in Europa, la summitul G20 gazduit de Germania.

Presedintele american urmeaza sa se intalneasca si cu o serie de lideri din Europa Centrala si de Est, in incercarea de a ancora cat mai bine interesele economice si militare ale Statelor Unite in regiune.

In acelasi timp, tensiunile existente intre Ankara si Berlin ii permit lui Trump sa intareasca relatiile cu aliatii din flancul sudic si estic al spatiului euroatlantic, slabind astfel influenta Germaniei in zona.

#interdictii intrare SUA, #zboruri tutcia SUA, #Turkish Airlines, #donald trump, #Recep Erdogan , #Cariera