Trump mai da o lovitura NATO: Programul F-35 are costuri scapate de sub control

Marti, 13 Decembrie 2016, ora 08:35
4014 citiri
Trump mai da o lovitura NATO: Programul F-35 are costuri scapate de sub control
Foto: Facebook Donald Trump

Cea mai importanta arma a aviatiei americane, avionul F-35, este pe punctul de a trece pe linie moarta in perioada administratiei Trump.

Intr-o postare de pe contul sau de Twitter, presedintele ales al SUA a mentionat: "Programul si costurile avionului F-35 au scapat de sub control. Miliarde de dolari pot fi redirectionate, dupa 20 ianuarie, catre salvarea militarilor si a altor persoane", informeaza Daily Sabah.

Declaratia lui Trump vine exact in momentul in care secretarul Apararii din SUA, Ashton Carter, se afla in Israel pentru a participa la livrarea primelor doua avioane de lupta de acest tip catre tara aliata din Orientul Mijlociu.

Lockheed Martin, compania producatoare a avioanelor F-35, beneficiaza, pana in 2070, de un contract de 1.500 miliarde dolari pentru livrarea aeronavelor de tip stealth catre aviatia americana, costul unui astfel de aparat fiind estimat la 100 milioane USD.

In luna august a acestui an, expertii US Air Force au declarat avionul apt de lupta, dupa o serie de intarzieri si costuri suplimentare survenite in productia primelor aparate de zbor.

Voci critice la adresa programului F-35 s-au auzit si din partea congresmanilor americani, in ciuda faptului ca SUA a reusit pana acum sa vanda avioane de acest tip catre partenerii din Marea Britanie, Coreea de Sud, Italia, Israel, Australia, Canada, Turcia si Japonia.

Dupa atacul lui Donald Trump, actiunile Lockheed Martin au scazut cu 4%. Jeff Babione, coordonatorul programului F-35 din partea Lockheed Martin, a declarant ca, desi intelege ingrijorarile ridicate de fiabilitatea acestuia, compania sa a facut tot posibilul pentru a reduce costul de productie al avioanelor.

Chiar inainte cu o saptamana ca Donald Trump sa castige alegerile prezidentiale, Lockheed Martin si reprezentantii Pentagonului au semnat inca un contract, al noualea, pentru livrarea a inca 90 de avioane stealth, valoarea totala a acestuia fiind de 7,18 miliarde dolari.

Lockheed si partenerii sai construiesc cateva tipuri de avioane de lupta F-35 pentru aviatia SUA si a altor 10 tari aliate, printre care si state membre NATO.

#donald trump, #avion F35, #US Air Force, #costuri program F35 , #Cariera