Trump a castigat. Ce se intampla de acum inainte?

Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 16:30
3305 citiri
Trump a castigat. Ce se intampla de acum inainte?
Foto: Wikimedia

Victoria lui Donald Trump pare sa fi aruncat intreaga lume occidentala intr-o stare de confuzie. Cu toate acestea, nimeni nu poate contesta rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA.

Ce a generat in randul americanilor campania atipica desfasurata de invingator si la ce ar trebui sa ne asteptam din ianuarie, moment in care incepe oficial era Trump la Casa Alba, se intreaba analistii politici din toata lumea. Michael Knigge, analist Deutsche Welle, ofera cateva raspunsuri in acest sens.

Vremuri tulburi

Din puncte diferite de vedere, Donald Trump si Hillary Clinton au fost doua personaje nepopulare in randul alegatorilor americani.

Avantajul republicanului pare sa fi constat in transformarea sa intr-un vehicul al nemultumirii populare fata de sistemul american, dar palma data "establishmentului" de la Washington are reverberatii mult mai largi.

"Victoria lui Donald Trump scoate la lumina o nemultumire adanc inradacinata, daca nu chiar ura, a populatiei din Statele Unite. Este o ura indreptata impotriva stagnarii, a globalizarii si a sistemului politic din Washington.

In numeroase sondaje, americanii s-au plans in mod repetat ca standardele de viata actuale si sperantele de viitor sunt mai rele decat pe vremea parintilor lor", observa analistul german.

Din acest punct de vedere, Trump pare sa fi fost locomotiva perfecta pentru a prelua valul intreg de nemultumiri de acest tip, iar Hillary Clinton oponentul ideal in aceste conditii.

Insa, palma data de Trump nu atinge doar obrazul clasei politice, ci si pe cel al canalelor media din SUA, al analistilor si institutelor de sondare a opiniei publice.

Succesul acestuia in cursa prezidentiala este si o palma data aliatilor traditionali ai Washingtonului, care s-au pozitionat din prima in tabara pro-Clinton. Singura bucurie reala pare sa fie traita la Kremlin, dupa laudele repetate aduse de Donald Trump liderului de acolo.

Chiar daca pentru moment este imposibil de prezis care vor fi actiunile noului presedinte, acesta neavand nici experienta politica, nici un program coerent de politici interne si internationale, devine clar ca lucrurile nu vor ramane asa in interiorul societatii americane.

Rolul Statelor Unite in lume se va modifica, cu siguranta, pe masura ce noul lider de la Casa Alba va trebui sa se confrunte cu problemele ridicate tot de el in Campania electorala: politicile izolationiste, gestionarea arsenalului nuclear, incitarea grupurilor etnice unul impotriva celuilalt etc.

Nu sunt inca raspunsuri clare despre cum Donald Trump va reusi sa rezolve aceste probleme, dar este clar ca in mandatul sau SUA va intra in teritorii neexplorate, iar acest lucru inseama ca ne putem astepta la vremuri tulburi, crede Knigge.

Piete agitate

Pietele financiare din intreaga lume au reactionat negativ inca din momentul in care abia se intrezarea sansa de victorie a candidatului republican si s-au calmat ulterior, dar aceste turbulente vor continua sa se remarce pana cand linia de guvernare a noului lider va fi clar stabilita.

La Londra, seful WPP Group, Martin Sorell, a comparat victoria lui Trump cu un al doilea Brexit petrecut intr-un timp foarte scurt.

"Nivelul crescut de nesiguranta se va reflecta in ezitari in luarea deciziilor pe termen scurt, atat de catre investitori, cat si de catre guverne. In acelasi timp, ar putea duce la accelerarea procesului de reforme pe termen mediu, ca metoda de a reduce din temerile investitorilor", a explicat Sorell pentru The Independent.

Aici pana si noul presedinte al SUA ar putea avea un cuvant de spus, crede si Alexander Burns, unul dintre editorialistii New York Times.

"In functie de cum gestioneaza momentul victoriei, Donald Trump poate sa faca dovada abilitatilor sale de politician sau sa dea masura opozitiei si fricii starnite pe intreg globul.

Trump s-a comportat si a castigat alegerile din postura de agitator politic, dar ca presedinte va avea alte responsabilitati. Una din ele este evite declansarea panicii la nivel international", remarca comentatorul ziarului american.

#alegeri prezidentiale SUA, #Donald Trump presedinte, #politica externa SUA , #Cariera