Interdictiile impuse de Trump sunt periculoase. Laptopurile din bagajul de cala pot declansa incendii - expert

Vineri, 24 Martie 2017, ora 16:54
5723 citiri
Interdictiile impuse de Trump sunt periculoase. Laptopurile din bagajul de cala pot declansa incendii - expert
Foto: aviationcv.com

Restrictiile privind introducerea la bord a unor gadgeturi IT impuse de Donald Trump pe cursele aeriene care deservesc legaturi cu 8 state arabe s-ar putea dovedi un cutit cu doua taisuri, anunta un expert in securitate aeronautica.

Acumularea de dispozitive cu baterii litiu-ion in cala avioanelor ar putea avea efecte dezastruoase. Daca acumulatorii sunt deteriorati, avioanele pot lua foc cu usurinta, spune expertul in aviatie John Strickland, consultat de CNBC.

"Daca bateriile sunt deteriorate, o reactie termica ar putea avea loc in timpul zborului declansand un incendiu si punand probleme de securitate diferite fata de cele cu care industria aviatica se confrunta de obicei", spune Strickland, care este si director al JLS Consulting.

Anul trecut, Agentia Aeronautica a ONU a interzis transportarea stocurilor de baterii litiu-ion cu avioane de transport marfa sau in cala avioanelor de pasageri, tocmai din cauza acestui risc extrem privind declansarea unor incendii.

Sytrickland mentioneaza si faptul ca masurii luate de administratia de la Washington i s-a raliat pana acum doar Marea Britanie, ceea ce ridica intrebari privind eficacitatea interdictiei, teroristii putand intra in Statele Unite pe rute ocolitoare din UE sau alte tari.

"De ce nu sunt urmate de exemple similare din partea Europei? Pentru ca sunt alte itinerarii pe care le pot urma, iar daca vor sa atinga o tinta terorista o vor face", considera expertul in securitate aeronautica.

Din punct de vedere al afacerilor, Strickland crede ca pasagerii care vin din tarile aflate in regiunea Golfului Persic se vor resemna in cele din urma si vor accepta interdictiile dictate de presedintele Donald Trump, dar nu acelasi lucru se poate spune si despre vizitatorii din tarile Asiei, care vor cauta rute alternative pe care sa zboare linistiti cu laptopul sau tableta personala in mana.

O alta voce care pune la indoiala motivele care stau la baza interdictiei cerute de Trump este cea a miliardarului Richard Branson, fondator al grupului Virgin.

"Companiile aeriene vor trebui sa se conformeze, iar noua nu ne ramane decat sa speram ca oamenii care au conceput aceasta lege au motive serioase sa o aplice, deoarece regulile impuse ieri de guvernul american asupra unor companii aeriene sunt destul de ciudate, in sensul in care par sa afecteze pe oricine altcineva decat companiile aeriene din Statele Unite", a comentat miliardarul britanic.

Interdictiile impuse pasagerilor din mai multe tari arabe de a urca la bordul avioanelor cu laptopuri, tablete sau aparate de fotografiat au fost introduse de administratia Trump, dupa ce decretul prezidential care interzicea acordarea vizelor de calatorie pentru cetatenii acestor tari a fost anulat in doua randuri de reprezentantii Curtii Constitutionale din SUA.

Marea Britanie a copiat decizia americanilor, impunand acelasi set de reguli stricte, dar vizand alte state decat cele luate in colimator de Washington.

Pretextul invocat de cele doua guverne a fost ca teroristii pot introduce la bordul avioanelor diverse materiale explozive mascate in aparatura electronica din bagajul de mana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#donald trump, #interdictii zboruri SUA, #interdictii electronice avioane, #pericol terorist SUA , #Cariera