Cutia Pandorei se deschide in SUA: Alegerile prezidentiale risca sa destabilizeze pietele financiare

Marti, 23 August 2016, ora 12:20
5157 citiri
Cutia Pandorei se deschide in SUA: Alegerile prezidentiale risca sa destabilizeze pietele financiare
Foto: Flickr/KAZ Vorpal

Cursa prezidentiala din Statele Unite ar putea bulversa pietele financiare, considera analistii Citi Group.

"Datorita incertitudinii care planeaza asupra rezultatului si consecintelor economice si politice, bursele vor inregistra o volatilitate crescuta. Acest lucru ar putea reprezenta o piedica in calea cresterii economice", arata cel mai recent raport de analiza al economistilor Citi, citat de CNBC.

Surprize neplacute

Evenimentele neprevazute sunt un factor perturbator pentru pietele financiare, starnind ingrijorarea investitorilor atunci cand lucrurile pot lua o turnura neasteptata.

"In repetate randuri am vazut evenimente neasteptate cauzand reactii puternice pe termen scurt in pietele financiare, disipandu-se apoi in fata unor politici monetare care au raspuns acestor reactii", arata analiza Citi.

Economistii si statisticienii, inclusiv cei care stabilesc cotele candidatilor la casele de pariuri, stau ca pe ace in incercarea de a determina sansele pe care le au reprezentantii democratilor si republicanilor in cursa prezidentiala - Hillary Clinton, respectiv Donald Trump - iar agitatia lor s-a transmis si investitorilor.

Pentru moment, fosta Prima Doamna a Americii pare sa aiba un avantaj in fata contracandidatului republican, dar acesta este reflectat doar de calculele analistilor economici, in vreme ce casele de pariuri mizeaza pe o victorie a lui Trump.

Indecizia celor doua tabere seamana destul de mult cu reteta intalnita si la sfarsitul lunii iunie, in cadrul referendumului privind statul de membru UE al Marii Britanii, dar impactul asupra pietelor financiare din toata lumea ar putea fi mult mai puternic.

"Cine va castiga? Care este influenta reala a presedintelui? Cine vor fi principalii actori ai noii politici americane?

Care va fi solutia economica, politica si sociala rezultata in urma alegerilor si ce impact va avea aceasta asupra economiei globale, relatiilor comerciale si securitatii? Toate aceste intrebari nu au inca un raspuns, iar incertitudinea creste gradul de risc economic si financiar la nivel global", mai spun analistii Citi.

Viziunea lor este impartasita si de economistii Mody's, agentia de rating vazand in alegerile prezindentiale din SUA o "cutie a Pandorei" care ar putea afecta perspectiva economica globala.

Fiecare din cei doi candidati isi poate pune intr-un anume fel amprenta asupra traiectoriei de crestere economica la nivel global, din pozitia de lider al celei mai mari economii a lumii.

"O schimbare in politica Statelor Unite care va contribui la slabirea relatiilor comerciale si a arhitecturii securitatii globale va avea un impact negativ asupra sentimentului de incredere si a cresterii economice la nivel global, fapt ce ar putea determina o revizuire in scadere a prognozelor economice", arata raportul agentiei de rating.

Trump, sperietoarea economica

In ciuda popularitatii de care pare sa se bucure Donald Trump, cele mai recente sondaje demonstreaza ca, atunci cand vine vorba de mesajul sau economic, analistii americani privesc cu teama planurile potentialului presedinte republican, anunta CNN Money.

Cea mai buna varianta, in opinia economistilor din SUA, o reprezinta platforma prezentata de Hillary Clinton, iar Trump nu reuseste sa ocupe nici macar locul II in acest clasament, preferat fiind Gary Johnson, un candidat libertarian.

Printre propunerile facute de mogulul ajuns in postura de candidat la functia suprema in stat se numara scaderea impozitului pe profit pentru corporatii de la 35% la 15%, reducerea numarului de imigranti si limitarea acordurilor comerciale cu diverse alte regiuni si tari de pe glob.

De cealalta parte, Clinton a propus cresterea numarului de imgranti cu inalta calificare si militeaza pentru acordarea cetateniei pentru persoanele intrate ilegal in SUA si care muncesc deja aici de ani buni.

"55% din respondentii sondajului au votat pentru programul candidatului democrat Hillary Clinton, 15% s-au declarat in favoarea ideilor prezentate de Gary Johnson si doar 14% au optat pentru Donald Trump. Restul au mentionat ca nu stiu inca ce sa aleaga", a explicat LaVaughn Henry, reprezentantul NABE, o asociatie a expertilor economisti din SUA.

#alegeri prezidentiale SUA, #donald trump, #hillary clinton, #risc economie globala, #acorduri comerciale SUA, #program economic candidati SUA , #Cariera