Trump a jucat la cacealma: Nu renunta la acordul NAFTA, dar il renegociaza de pe o pozitie de forta

Joi, 27 Aprilie 2017, ora 13:52
6269 citiri
Trump a jucat la cacealma: Nu renunta la acordul NAFTA, dar il renegociaza de pe o pozitie de forta
Foto: Wikimedia

Presedintele american Donald Trump face un pas inapoi in privinta importurilor de marfuri si materii prime din Mexic si Canada, dupa ce amenintase cu impunerea unor suprataxe vamale pe aceste produse, semn ca a vrut doar sa-si sperie partenerii, pentru a fi avantajat in cadrul renegocierii acordului NAFTA.

Ultima amenintare viza importul de cherestea din Canada, toate indiciile lasand de inteles ca noua administratie SUA se indreapta rapid spre suspendarea acordului comercial existent intre cele 3 state nord-americane. In mod surprinzator insa, Trump a revenit anuntand ca doreste doar o renegociere rapida a acordului de liber schimb, informeaza Reuters.

Reprezentantii Casei Albe au anuntat ca Donald Trump a vorbit la telefon cu presedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, si cu premierul canadian Justin Trudeau, luand apoi decizia de a nu suspenda unilateral acordul NAFTA.

"Presedintele Trump a decis sa nu denunte imediat acordul NAFTA, cei trei lideri hotarand sa urmeze o cale mai discreta, respectand procedurile interne din fiecare stat, astfel incat sa ajunga la o renegociere a acordului", a explicat Biroul de Presa de la Casa Alba.

Anuntul a dus la aprecierea pesoului mexican si a dolarului canadian in fata valutei americane, dupa ce cursul de schimb al celor doua monede fusese influentat in mod negativ de anuntul privind denuntarea de catre SUA a acordului.

"Este un privilegiu pentru mine sa actualizez acordul NAFTA printr-un proces de renegociere. Este o onoare sa ii am ca parteneri de discutii pe presedintele Nieto si premierul Trudeau si cred ca rezultatul final va face cele trei tari mai puternice si mai performante", a declarat Trump.

Varianta renegocierii a fost anuntata de Trump inca din campania electorala, iar cea a denuntarii unilaterale a acordului NAFTA a fost luata in calcul de mai multe or in primele trei luni de la instalarea noului presedinte la Casa Alba.

De altfel, la 23 ianuarie, SUA au anuntat iesirea intr-un alt acord comercial pe care Trump il considera defavorabil economiei americane: Parteneriatul Trans-Pacific (TPP).

Insa, o suspendare de catre Statelor Unite a acordului tripartit de pe continentul nord- american nu este vazuta cu ochi de catre o buna parte din alegatorii lui Donald Trump.

"Domnule presedinte, cultivatorii de porumb ai Americii v-au votat. O retragere din NAFTA ar fi un dezastru pentru agricultura americana", au replicat reprezentantii Asociatiei Nationale a Cultivatorilor de Porumb.

La inceputul acestei saptamani, administratia Trump anuntase ca intentioneaza sa suprataxeze importurile de cherestea din Canada cu 20%, in replica Ottawa mentionand ca o masura similara ar putea fi luata pentru produsele din carne de vita exportate de americani pe piata canadiana.

#politici protectioniste SUA, #import marfuri, #donald trump, #acord NAFTA , #Afaceri