Oxford Economics: Donald Trump reprezinta cel mai mare risc pentru economia globala

Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 15:52
3575 citiri
Oxford Economics: Donald Trump reprezinta cel mai mare risc pentru economia globala
Foto: Wikimedia

Politica lui Donald Trump privind comertul global reprezinta cea mai mare amenintare la adresa economiei mondiale, cred o multime de investitori din toata lumea, care au participat la un sondaj realizat de analistii Oxford Economics.

Studiul anual pentru Riscuri Globale a luat in calcul opinia investitorilor despre cele mai problematice chestiuni intrezarite in viitoarele 12 luni, dar si potentialii factori de crestere economica, relateaza The Independent.

Aproape 30% dintre intervievati au vazut un imens pericol pentru economia globala in potentialul razboi comercial pe care presedintele american l-ar putea declansa in urma aplicarii unor politici protectioniste.

In urma cu 6 luni, doar 2% dintre respondentii sondajului vedeau in Donald Trump un potential factor de risc economic.

Tinta lui Trump pare sa fie China, unul dintre cei mai importanti parteneri economici ai SUA, iar incalcarea cutumei diplomatice, veche de aproape 4 decenii, de a nu vorbi cu reprezentantii autoritatilor din Taiwan a demonstrat cat de mare este ruptura existenta in acest moment intre Washington si Beijing.

Trump a mentionat de asemenea cu suprataxarea marfurilor provenind din China si Mexic prin aplicarea unor taxe vamale de 45%, respectiv 35%.

In acelasi timp, investitorii cred in proportie de 38% ca setul de stimuli fiscali promis de presedintele ales din SUA ar putea revigora economia americana.

"Rezultatele obtinute in sondaj arata o schimbare marcanta in perspectiva economica globala. Gradul de incertitudine politica este ridicat, ceea ce induce riscuri majore in economie, ca o constanta a preluarii puterii de care administratia Trump", anunta Jamie Thompson, seful diviziei de scenarii macroeconomice din cadrul Oxford Economics.

#donald trump, #riscuri economice globale, #politici protectioniste SUA, #razboi comercial SUA China , #Afaceri