Nemtii recunosc ca profita de pe urma monedei unice, insa dau vina pe BCE: Moneda euro e prea slaba pentru noi

Luni, 06 Februarie 2017, ora 18:22
8487 citiri
Nemtii recunosc ca profita de pe urma monedei unice, insa dau vina pe BCE: Moneda euro e prea slaba pentru noi
Foto: Pixabay

Oficialii de la Berlin sustin pozitia consilierilor presedintelui american Donald Trump, care reclama faptul ca Germania foloseste moneda unica ca pe o unealta in relatiile comerciale derulate cu SUA si alte state europene.

"Cursul de schimb al euro este prea scazut pentru pozitia competitiva a economiei germane", a recunoscut intr-un interviu ministrul de Finante, Wolfgang Schaeuble, citat de CNBC.

"Cand seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a lansat programul de relaxare cantitativa i-am spus ca acest lucru va duce la un surplus al exporturilor germane si i-am promis ca nu il voi critica public pentru acest lucru. Dar, pe de alta parte, nu vreau nici eu sa fiu criticat pentru politica monetara adoptata de el", s-a aparat Schaeuble.

Pozitia exprimata de reprezentantii administratiei Trump este sustinuta si de Stephen Szabo, director executive al Academiei Transatlantice, un institut din Washington axat pe studierea relatiilor dintre SUA si Germania.

"Germania inregistreaza un surplus de cont curent in relatia cu SUA si refuza sa gaseasca metode de crestere a consumului intern prin care sa echilibreze aceasta situatie. Daca ar mai exista marca germana, aceasta ar avea un curs de schimb mai mare decat al euro in raport cu dolarul", a comentat Szabo.

In alta ordine de idei, ministrul german de Finante pare sa adopte o pozitie mai relaxata fata de intentia britanicilor de a parasi Uniunea Europeana, amintind ca benefiicile pe care Londra le aduce blocului comunitar, ca centru financiar international, sunt greu de recreat in alt oras de pe contrinent.

"Nu vrem sa ii pedepsim pe britanici pentru decizia lor. Vrem sa tinem Marea Britanie alaturi de noi. Londra ofera servicii financiare de o calitate care nu se regaseste in alta parte a Europei. Acest lucru se va schimba in parte, dupa separare, dar trebuie sa gasim reguli rezonabile in relatia cu Marea Britanie", a mai spus Wolgang Schaeuble.

#curs valutar euro, #raport euro dolar, #exporturi germania, #relatii comerciale Germania SUA , #Afaceri