Efectul Trump: Investitorii se tem ca piata este umflata artificial, la fel ca discursul noului presedinte

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 17:37
4079 citiri
Efectul Trump: Investitorii se tem ca piata este umflata artificial, la fel ca discursul noului presedinte
Foto: Real Agenda

Discursul de investire al noului presedinte american a reusit sa ridice indicele Dow Jones peste plafonul de 21.000, iar de la alegerea lui Trump la Casa Alba si pana in prezent cresterea inregistrata a fost de 13 procente. Cu toate acestea, nu toti investitorii sunt la fel de optimisti.

De fapt, unii dintre acestia chiar se tem de supraevaluarea pretului actiunilor pe bursa americana, dupa cum arata un sondaj efectuat de Bank of America in randul managerilor de fonduri de investitii, informeaza CNN Money.

34% dintre acestia sustin ca actiunilor companiilor listate la bursa sunt supraevaluate, sentimentul de neincredere fiind la cel mai mare nivel din ultimii 17 ani.

8 din 10 manageri chestionati de BoA sunt de parere ca piata americana este cea care prezinta semne evidente de supraevaluare, iar aceasta pare sa nu aiba nbicio logica pentru multi analisti.

"Fundamentele ar fi bine sa tina pasul cu piata pentru a justifica aceste cresteri", a comentat Sam Stovall, seful departamentului de strategii investitionale in cadrul CFRA.

Nici celebrul investitor Carl Ichan, fost consilier economic al presedintelui Trump, nu pare foarte linistit in privinta cresterii rapide a indicilor bursieri, acesta considerand ca "piata a luat-o mult prea repede inainte".

De altfel, Ichan se declara pregatit pentru o perioada cu turbulente accentuate, chiar daca in acest moment indicii Dow Jones si S&P par sa dea incredere multora dintre investitori.

Problema pare sa stea in faptul ca evolutia pietei in era Trump se bazeaza mai mult pe asteptari decat pe fapte concrete.

Promisiunile electorale ale lui Donald Trump referitoare la taierea taxelor, dereglementare si relansarea investitiilor in infrastructura i-au facut pe multi sa viseze la o perioada de crestere economica accentuate, care sa scoata SUA de pe traiectoria anemica in care se inscrie in acest moment.

Cu toate acestea, la 60 de zile dupa preluarea mandatului de presedinte, niciuna dintre promisiunile de campanie nu a apucat sa iasa la iveala, iar agenda liderului de la Casa Alba pare ocupata, pentru moment, cu alte subiecte.

In sondajul realizat de Bank of America, doar 10% dintre investitori cred, spre exemplu, ca o lege privind reforma fiscala si reducerea masiva a impozitelor are anse sa iasa la lumina pana in vara acestui an.

Pentru analistii de pe Wall Street, acesta este un semn ca doar sperantele investitorilor intr-o crestere economica rapida au alimentat cresterea spectaculoasa a pietei.

In acelasi timp, unele sectoare se dovedesc extrem de fierbinti, o eventuala parbusire a acestora urmand sa aiba ecouri dramatice, asa cum se intampla, de exemplu, cu piata de energie, unde media randamentului a fost de 28 de ori mai mare decat prognozele temperate ale analistilor, prin prisma sperantelor puse intr-o reducere a productiei in tarile OPEC.

A fost de ajuns insa o singura veste privind reluarea extractiilor masive de petrol in Bazinul Permian din SUA pentru a arunca pretul barilului de petrol din nou sub pragul de 50 de dolari, domolind intr-o oarecare masura si pofta investitorilor de a miza excesiv in acest sector.

11 astfel de sectoare economice prezente in indicele S&P 500 trezesc un interes deosebit din partea investitorilor, dupa cum remarca analistii FactSet.

#indici bursieri SUA, #politici economice Donald Trump, #crestere economica sua, #reforma fiscala SUA , #Afaceri