Tarile din Golf au adoptat un proiect cu privire la crearea unei monede unice

Joi, 18 Septembrie 2008, ora 11:32
1241 citiri
Tarile din Golf au adoptat un proiect cu privire la crearea unei monede unice

Ministrii de finante ai celor sase tari petroliere din Golful Persic au adoptat miercuri la Jeddah un proiect cu privire la un acord de creare a unei monede unice si a unui consiliu monetar ce urmeaza sa devina banca centrala a Golfului, au declarat surse oficiale, citate de AFP. Directorul generalal Fondului Monetar International (FMI ), Dominique Strauss-Kahn, ce a fost prezent la Jeddah, a avertizat totusi ca proiectul este "o mare provocare, avand in vedere ca sunt foarte multe lucruri de rezolvat pentru crearea unei monede unice".


Ministrii au fost de acord asupra proiectului de "formare a unei uniuni monetare si unui consiliu monetar", in vederea introducerii unei monede unice pe care statele membre spera sa o lanseze in 2010, a declarat pentru AFP secretarul general al Consiliului de Cooperare din Golf (CCG), Abderrahmane Al-Attiyah.


Acest document va fi supus aprobarii in cadrul summitului anual al sefilor de stat din CCG, grup format din Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman si Qatar, ce va avea loc la sfarsitul anului.


Insa adoptarea proiectului de miercuri de la Djeddah "marcheaza un pas important in demersurile de a lansa o moneda unica", a mai spus Attiyah


Alegerea conducerii consiliului monetar, menit sa devina urmatoarea banca centrala a Golfului, va fi discutata in cadrul unei intruniri a ministrilor economiei si a ministrilor afacerilor externe , ce va avea loc pe 26 octombrie la Mascate, a mai spus Attiya.


Mediile financiare sunt destul de sceptice in legatura cu posibilitatea ca moneda unica sa fie lansata in 2010. In cadrul fostului summit, din decembrie 2007, sefii de stat din cadrul CCG au mentinut, insa, aceasta data.