Stiglitz, laureat Nobel: pietele financiare au poluat economia

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 17:47
1586 citiri
Stiglitz, laureat Nobel: pietele financiare au poluat economia

Pietele financiare ar trebui sa fie supuse unor noi taxe, care sa descurajeze tranzactiile "disfunctionale" si sa ajute la acoperirea pagubelor pe care criza financiara le-a provocat in tarile mai sarace, a declarat luni laureatul premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, citat de Bloomberg, precizeaza NewsIn.

"Sectorul financiar a poluat economia mondiala cu active toxice si acum trebuie sa faca curat", a declarat luni Stiglitz, la Istanbul, unde participa la reuniunile anuale organizate de Fondul Monetar International (FMI) si de Banca Mondiala (BM). El a mai spus ca o astfel de taxa este "mult mai fezabila in momentul de fata" decat in trecut.

FMI va analiza modurile in care ar putea taxa industria financiara, la cererea liderilor din cadrul G20, a declarat saptamana trecuta directorul general al Fondului, Dominique Strauss-Kahn. Acesta a exclus ideea "foarte simplista" a asa-numitei taxe Tobin, o taxa mondiala asupra tranzactiilor financiare, care, sustine seful FMI, ar fi dificil de implementat.

Stiglitz considera, insa, ca orice noua taxa ar trebui sa acopere toate clasele de active si ca va fi mai usor de implementat, cu cat tranzactiile financiare la nivel mondial sunt aduse sub controlul autoritatilor de reglementare.

Taxele pentru contracte precum cele la termen (derivate) ar trebui sa fie calculate in functie de valoarea bruta a activelor, "pentru a descuraja valorile ascunse, ce au dus la aparitia crizei", si pentru a controla "inovatiile distructive" ale bancherilor, a afirmat Stiglitz.

Banii obtinuti din aceste taxe ar putea fi folositi pentru acordarea de ajutoare tarilor sarace, care nu au fost responsabile pentru criza financiara si care sufera, totusi, consecintele, sustine laureatul premiului Nobel.

Acesta a subliniat ca pachetul de ajutor de 700 de miliarde dolari oferit anul trecut de Statele Unite este echivalent cu ajutoarele mondiale acordate tarilor sarace in ultimul deceniu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#piete, #financiare, #nobel, #tranzactii, #economie, #criza , #stiri Dominique Strauss-Kahn