Statele membre ale Bancii Mondiale s-au angajat sa majoreze resursele institutiei

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 17:23
1253 citiri
Statele membre ale Bancii Mondiale s-au angajat sa majoreze resursele institutiei

Cele 186 de state membre ale Bancii Mondiale (BM), reunite luni in cadrul Comitetului de Dezvoltare la Istanbul, s-au angajat sa majoreze, in cazul in care va fi necesar, resursele institutiei multilaterale de dezvoltare, relateaza AFP, preluat de NewsIn.

"Ne-am angajat sa ne asiguram ca grupul Banca Mondiala dispune de resurse suficiente pentru a putea face fata provocarilor viitoare", a anuntat Comitetul de Dezvoltare, instanta ce defineste orientarile generale ale institutiei.

Statele membre au mai cerut "o noua examinare, inclusiv a necesitatii unei majorari a capitalului general, ce va fi finalizata pana in primavara lui 2010, in vederea luarii unei decizii".

"Examinarea ar trebui, de asemenea, sa ia in calcul toate abordarile posibile ce o vor urma, si va tine cont de injectiile de capital ce ar proveni dintr-o majorare speciala de capital, in vederea reformarii drepturilor de vot", a anuntat Comitetul.

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a anuntat, de asemenea, ca noul rol al Fondului va implica o majorare semnificativa a resurselor.

FMI a anuntat in septembrie ca a colectat resursele suplimentare de 500 miliarde dolari promise in cadrul summitului G20 din aprilie, sub forma unor imprumuturi de la state si prin vanzari de obligatiuni.

Insa Strauss-Kahn a precizat la Istanbul ca va fi nevoie de mai multe resurse, pentru a determina statele sa acumuleze rezerve mai scazute si pentru a avea incredere in capacitatile de creditare ale Fondului. 

 

#bm, # resurse, # majorare, # capital , #stiri Dominique Strauss-Kahn